Kun amppari ja tetra Hossaan lähti

Anna Pasanen ja Tiina Nopanen kulkevat rinnakkain Hossassa.

Olimme tavanneet aiemmin Apuvälinemessujen Luontomaassa ja muutamissa Teams-palavereissa, kun meidät kutsuttiin tutustumaan Hossan soveltuviin retkeilymahdollisuuksiin osana seudun matkailunedistämishanketta. Anna on selkäydinvamman omaava tetra, joka on voitonhimoinen peto pyörätuolirugbyssa ja nauttii rauhallisista metsäpoluista Tilda-koiransa kanssa. Tiina on reisiamputoitu Suomen Ladun ulkoilulähettiläs, joka nauttii luonnossa viipyilystä ja pötköttelystä makuupussissa, ja inhoaa hirvikärpäsiä.

Ajelimme peräkkäin Hossaan. Ensimmäisen yön majoituimme Huosiusjärven eräkämpässä hienon mäntykankaan keskellä. Siinä on rampillinen sisäänkäynti ja avarat sisätilat. Esteetöntä saunaa ei ehditty testaamaan, mutta Anna kävi katsomassa, että komeat maisemat tarjoaisi järvelle. Iltakävelyllä käytiin eräkämpältä käsin Huosiuslammen esteettömälle luontopolulle. Annan maastosähköpyörätuoli kulki hyvin maastopyöräilyreittiä pitkin. Tiina unohti vaellussauvat mökille, mutta pysyi hyvin pystyssä helpoilla poluilla.

Avokanoottimelonnan makuun pääsimme seuraavana aamuna Julma-Ölkyllä. Siellä on esteetön kanoottilaituri, jossa kanootin saa uitettua laiturin syvennykseen tukevasti ja laiturissa on metallinen tartuntatuki.

Annaa varten kanoottiin kiinnitettiin selkänojallinen penkki ja avustajat pääsivät kanootin molemmin puolin laiturilta auttamaan. Tiinan kanoottiin asettumista helpotti, kun pääsi pitämään kiinni tartuntatuesta astuessa vesikulkupeliin. Laiturin syvennyksessä kanootti myös pysyi hyvin paikoillaan ettei tarvinnut pelätä sen keikahtamista sivusuunnassa ja siten uimareissua.

Petri Rissanen auttaa Anna Pasasta kanoottiin.

Oli hienoa päästä kokemaan jylhä Julma-Ölkyn kanjonijärvi vesiltä käsin. Järven laidoilla kallion päällä kiipeilee myös kulunut retkeilypolku. Oman pienuutensa kuitenkin kokee selvemmin alhaalta päin, kun katselee järvestä jyrkkinä ja pystysuorina kohoavia kallioseinämiä ja kiviröykkiöitä. Järven alkupäässä on myös kalliomaalauksia, joiden näkemisestä olimme innoissamme. Aurinko suuteli, laineet liplatteli kanootin kylkiin, hymyt olivat herkässä.

Luontokeskuksella vietetyn lounastauon jälkeen lähdimme pyöräilemään. Hossan Sininen saavutus on kaikkineen 50km:n pyöräilyreitti, josta me kuljimme etapin Aittokoskelta Kokalmukselle ja takaisin. Anna kulki omalla maastosähkärillään, Tiinalle oli vuokrattu Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan Vuokatin toimipisteestä sähköavusteinen käsipyörä.

Tiina Nopanen ja sähköavusteinen käsipyörä

Järripeipot, vai oliko ne järvipeikot, surrasivat metsiköissä meille tahtia, kun renkaat nielivät hiekka- ja metsäautotietä kilometri toisensa jälkeen. Ohitimme niin suota, niittyä kuin metsää. Mikä vapauden ja keveyden tunne täyttää sielun, kun pääsee liikkumaan luonnon keskellä – kesän tuoksut ja äänet valloittivat. Kokalmuksen laavulla kokattiin nuotiosuklaabanaaneja, jotka rujosta ulkonäöstä huolimatta olivat hyvin herkullisia. Se, että pääsee yhdessä nuotion ääreen viettämään aikaa, juttelemaan ja nauttimaan herkkuja, on yhteisöllinen ja yhdistävä kokemus.

Toinen yö majoituttiin Camping Hossan Lumon esteettömässä mökissä. Mökki on mukavuuksilla varustettu. Anna antoi erityismaininnan esteettömälle kylpyhuoneelle ja saunalle, johon mahtui myös suihkutuolilla. Tiina antoi miinuksen makuuparven tikasrapuista, jotka olivat vähän haasteelliset sellaiselle, joka ei kykene nousemaan rappuja vuoroaskelin.

Vielä viimeisenä aamuna käytiin katsomassa Lihapyörteen esteetön reitti ja esteettömiä retkeilyrakenteita.

Huosiusjärven eräkämppä

Tiinalle jäi viikonlopusta parhaiten mieleen:

  • Kanoottiin asettumisen ja poistumisen helppous
  • Keveyden ja painottomuuden tunne meloessa, auringon lämpö, leveät hymyt
  • Helpotus, kun sähköavusteisella käsipyörällä olikin iisiä kulkea
  • Tuulen tuiverrus kasvoilla käsipyöräillessä
  • Nuotiobanaanien makeus
  • Vaiverot ja suokukat polkujen varrella
  • Moninaiset retkeilyn mahdollisuudet

Anna puolestaan rakasti:

  • Kanootilla vedessä lipumista
  • Julma-Ölkyn vaikuttavuutta
  • Hossan monipuolista reittivalikoimaa sekä useita esteettömiä laitureita, rantoja sekä tulipaikkoja
  • Hossan historiaa, varsinkin kalliomaalaukset ja Papinpetäjä puu
  • Useat esteettömät mökit
  • Soiden sekä metsien väriloistoa kukkivien kukkien ansiosta
  • Mahtavaa ilmaa sekä ihmisten avuliaisuutta sekä ystävällisyyttä

Hossa vielä pähkinänkuoressa:

🛶 Hossassa riittää kirkkaita vesiä 60 kilometrin verran melottavaksi! Esteettömiä melontalaitureita löytyy Julma-Ölkyltä, Nurmiselältä ja Jatkonjärveltä. Olisipa ihana meloa joskus vaikka Nurmiselältä Jatkonjärvelle taukoilemaan tai yöpymään. Pitkä-Hoilualta löytyy esteetön soutuvenelaituri joskin ilman tartuntatukia.

💤 Esteetöntä yöpymistä Metsähallituksen vuokrakämpillä Huosiusjärvellä ja Jatkonsalmella. Majoituspalveluja tarjoavalta Hossan Lumolta löytyy esteetön vuokramökki mukavuuksilla. Jatkonjärven telttailualueelle pääsee myös autolla, jos vaikka camping-teltan ja retkisängyn pystytys on enempi oma juttu. Löytyy myös riippumattopuita.

🌲 Esteettömiä reittejä löytyy 0,5 km pituinen Huosiuslammelta Luontokeskuksen läheltä, Lihapyörteeltä 0,2 km, Muikkupurolta 3 km, ja Ala-Ölkyltä 0,3 km. Mutta jos käytössä esim. maastokelpoinen sähköpyörätuoli, soveltuu moni maastopyöräilypolkukin kulkemiseen.

🚵 Varustevuokrausta kuten esim. nojapyörää tai pyörikseen nokkapyörää tarjoaa Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan Vuokatin toimipiste, ja kanootit ja kajakit mm. Hossan luontokeskus, Kainuun Luontoretket ja Camping Hossan lumo.

Huomioi:

🚙 Etäisyydet eri kohteiden välillä ovat pitkiäkin, joten jos ajatuksena käydä eri puolilla kansallispuistoa, auto on aika välttämättömyys.

 

TIINA NOPANEN

Kirjoittaja on jalka-amputoitu luonnon ystävä. Nopasta voi seurata Instagramissa tilillä @toinenjalkaulkona

Kuvat: Tuomo Nykänen