Liikuntamaa on vammaisurheilun ja -liikunnan näyteikkuna

VAU isännöi jo perinteeksi muodostunutta Liikuntamaa-messutapahtumaa joka toinen syksy Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa Apuväline-messujen yhteydessä. Liikuntamaa järjestetään 5.–7. marraskuuta 2015.

Tarjolla on Messukeskuksen E-hallin täydeltä vammaisurheilun ja -liikunnan kokeilumahdollisuuksia ja tietoutta. Kolmen messupäivän aikana voi tutustua lajeihin, välineisiin ja harrastusmahdollisuuksiin yli 30 toimintapisteessä.

Liikuntamaa on kuin vammaisurheilulajien huvipuisto lapsille ja arvokas tiedonsaanti- ja kohtaamispaikka kaikille alalla toimiville henkilöille.

Liikuntamaan keskellä on tuttuun tapaan messujen Ohjelma-areena, jossa riittää tapahtumia jokaisen messupäivän aamusta lähes sulkemisaikaan saakka. Messut ovat avoinna torstaina ja perjantaina 9.00–17.00 ja lauantaina 9.00–16.00. Ohjelma-areenan ohjelman löydät täältä.

VAU:n toiminnassa tavalla tai toisella mukana olevat voivat tilata vapaalippuja Apuväline-messuille ja Liikuntamaahan VAU:n toimistolta. Pyynnöt: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Tätä kaikkea on Liikuntamaa

 

TORSTAI 5.11. – Ammattilaispäivässä huippu-urheilijoita ja esteettömyysasiaa

Torstaina 5.11. Liikuntamaassa ja Apuväline 2015 -messuilla on ammattilaispäivä. Lavaohjelman aamupäivässä päästään heti kuulemaan ajatuksia vammaisurheilun huipulta. Klo 10.30–11.00 lavalle saapuvat ratakelauksen paralympiavoittaja Toni Piispanen, pyörätuolirugbyn pelaaja Anna Pasanen ja yleisurheilija Ronja Oja Urheilijan polku -paneelikeskusteluun, joka avaa näkökulmia mm. urheilemisen edellytyksiin ja olosuhteisiin.

Olosuhteet puhuttavat myös VAU:n ja Invalidiliiton Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarikiertueen päätösseminaarissa Messukeskuksen Riika-salissa klo 12.00–16.00. Mm. liikunta- ja vapaa-aikatoiminnan suunnittelijoille, virkamiehille, luottamushenkilöille, opettajille, opiskelijoille, sekä vammais- ja kansanterveysyhdistysten aktiiveille suunnatussa seminaarissa pureudutaan liikuntatilojen esteettömyyteen laaja-alaisesti. Lisätietoa maksuttomasta seminaarista löytyy VAU:n sivuilta

Ammattilaispäivän lavaohjelman päättävät Liiku terveemmäksi esteettä -seminaarin jatkot otsikolla ”Seniorit liikkeelle!”. Luvassa on asiantuntijapuheenvuoroja ikääntyneiden liikunnan ja turvallisen kuntosaliharjoittelun teemoista.  

Erityisesti kuntoutusalan ammattilaisille on tarjolla kohtaamispaikka Päämajassa klo 12.00–13.00 alustuksia ja keskustelua otsikolla ”Liikuntaharrastus kuntoutuksen tukena”.

Torstaina ja perjantaina Liikuntamaassa järjestetään myös Erilainen koulupäivä, joka on kouluille suunnattu mahdollisuus viettää päivä vammaisurheilun ja -liikunnan maailmaan tutustuen. Yhteistyökumppanina Erilaisessa koulupäivässä on Hämeen Liikunta ja Urheilu ry.   

Lisätietoja Erilaisesta koulupäivästä antaa VAU:n nuorisotoiminnan suunnittelija Tuomas Törrönen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 050 408 6152

PERJANTAI 6.11. – VAU:n jäsenistön ja huikeiden esitysten päivä!

Perjantaina 6.11. VAU kutsuu jäsenistöään tutustumaan Liikuntamaan tarjontaan ja hakemaan ideoita oman liikuntatoimintansa kehittämiseen. VAU:n väkeä on tavattavissa luonnollisesti koko messujen ajan paitsi omalla pisteellään myös ympäri messuhallin hulinaa. Tämän lisäksi kohtaamispaikka Päämaja on varattu perjantaina klo 11.00–12.00 jäsenistön tapaamiselle, jossa on mahdollisuus kuulla ja keskustella ajankohtaisista jäsenistöä koskettavista aiheista.

Lavaohjelmassa on luvassa jännittäviä näytösotteluita Unified- ja pyörätuolikoripallossa, kun vammaisurheilijat haastavat Pyrinnön tähtiurheilijoita. Lisäksi ohjelmassa on näyttävä taekwondo-show, jossa Budokwai Taekwondo Show Team näyttää, kuinka murskaamiset sujuvat tämän tulevan paralympialajin urheilijoilta! Taekwondon jälkeen lavalla siirrytään hieman seesteisempiin tunnelmiin pyörätuolitanssijoiden esityksen ja kaikille messukävijöille avoimen tanssiopetustuokion merkeissä. Opetustuokion jälkeen lava on vapaa kaikille tanssikärpäsen puremille!

Urheilu on esillä perjantaina myös Apuvälinemessujen puolella, klo 12.00–12.30 tietoiskutilassa järjestettävässä Urheilijan polku -paneelikeskustelussa, jossa aiheina mm. vammaisurheilijaa hyödyttävät tukipalvelut ja olosuhteet. Paneelissa ovat mukana ratakelaaja, Vuoden nuori urheilija Amanda Kotaja, pyörätuolirugbyn pelaaja Anna Pasanen ja maalipalloilija Miika Honkanen.  

LAUANTAI 7.11. – Perhepäivässä tarjolla myös paljon seuroille suunnattua ohjelmaa!

Lauantain messupäivä on perinteisesti ns. perhepäivä, jolloin lavalla on paljon lapsille ja nuorille suunnattua ohjelmaa. Tällä kertaa lauantain juontajana toimii Duudsoneista tuttu Jarppi, joka haastetaan päivän aikana kokeilemaan mm. pyörätuolirugbya osana lavaohjelmaa. Luvassa myös esimerkiksi Judoliiton Kaadu oikein -opetus liukkaiden kelien varalle, Special Olympics -rytmisen voimistelun esitys ja VAU:n ja SoveLin opinnäytetyöstipendin jako. Lavaohjelma huipentuu lauantain osalta historian ensimmäisiin Tarkkuus-Ängribirdsin MM-kisoihin! Ängribirdsiin voit tutustua etukäteen VAU:n sivujen liikuntavinkeissä

Liikuntamaan lauantai tarjoaa kohdennettuja sisältöjä myös urheiluseuroille ja liikuntakerhoille. Kohtaamispaikka Päämajassa on päivän aikana mahdollisuus kuulla paikallisten seurojen kokemuksia, saada ideoita oman seuran toiminnan kehittämiseen ja tutustua urheilijoiden tarinoihin oman roolin löytymisestä liikunnan ja urheilun maailmassa!

Päämajan kaikille kiinnostuneille avoin ohjelma lauantaina

10.00–11.00 Paikalliset seurat kertovat kokemuksistaan vammaisurheilu ja -liikuntatoiminnan järjestämisessä

 • BC Nokia: ”Unified-korisjoukkue aidosti osana seuraa”
 • Koovee: ”Toiminnan aloittaminen – case sähköpyörätuolisalibandy”
 • Varala-Tiimi: ”Inkluusio ja kansainvälinen toiminta taitoluistelussa”

12.00–13.30 VAU-työpaja 6 Avoimet ovet – ratkaisuja yhteiseen toimintaan (järjestäjänä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry)

 • Ilmoittautumiset ja lisätiedot TÄSTÄ

14.00–15.30 Polkuni urheilun maailmaan – kolme tarinaa

 • Tule kuulemaan, millaisia erilaisia rooleja liikunta ja urheilu on tarjonnut henkilöille, joilla on itsellään jokin vamma.

Apuväline-messujen ja Liikuntamaan aukioloajat

 • To 5.11. klo 9.00–17.00 (vain ammattilaisille)
 • Pe 6.11. klo 9.00–17.00 (myös yleisölle)
 • La 7.11. klo 9.00–16.00 (myös yleisölle) 

Sijainti

 • Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, 33900 Tampere

Sisäänpääsy

 • Pääsylipulla. Vammaisen henkilön avustaja sisään veloituksetta. Alan ammattilaiset veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi ennakkoon.
 • VAU:n jäsenyhdistysten ja -seurojen jäsenet, sporttiklubilaiset ja VAU:n toiminnassa vapaaehtoistyötä tekevät voivat tilata vapaalippuja VAU:n toimistolta. Pyynnöt: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Liikuntamaa Facebookissa

Lisätiedot Apuväline-messuista

 

Liikuntamaa-logo                                 Apuväline 2015 -logo