Rio 2016: Kaikkensa antanut Liisa Lilja triathlonin neljäs

Liisa Lilja

Liisa Lilja sijoittui neljänneksi, kun Riossa kilpailtiin ensimmäistä kertaa paralympialaisten triathlonissa. PT2-luokan kolme kärkisijaa menivät Yhdysvaltoihin. Liisa Lilja oli uintiosuuden jälkeen neljäntenä ja piti saman sijan läpi kilpailun. Eroa voittajaan Allysa Seelyyn oli maalissa 3 minuuttia ja pronssisijaan puoli minuuttia.

Juoksuosuudella Lilja kavensi eroa lähes minuutilla kolmantena juosseeseen Melissa Stockwelliin ja oli juoksuosuuden toiseksi nopein. Kaikkensa antanut 24-vuotias Helsinki Triathlonia edustava Lilja oli tyytyväinen kisaansa, mutta harmitteli aavistuksen heikkoa uintiosuutta.

– Tiesimme että Allison (Seely) on ylivoimainen ja tasaisella käyty pyöräosuus suosi voimakasrakenteisia. Olen tyytyväinen kisaan ja oli hyvä fiilis läpi kisan. Silti on tunne, että pystyn vielä parempaan. Ei tullut mitalia, mutta hienoa olla paras eurooppalainen, Lilja kertoo.

Lilja voitti kisassa viidenneksi tulleen hallitsevan Euroopan mestarin Ranskan Elise Marcin yli kahdella minuutilla. Paratriathlonissa uidaan 750 metrin avovesiuinti, pyöräillään 20 kilometriä ja juostaan 5 km. Rion kisareitin pyöräilyosuus kulki Cobacabanan rantakatua pitkin ja oli 23km pitkä. Liljan aika oli 1:26. PT2-luokassa urheilijoilla on tuplasääriamputaatio tai reisiamputaatio.

Brasilialaiset ovat löytäneet hyvin paralympialaisten kisapaikoille ja katsomoihin. Triathlon oli yksi vetonauloista ja kisareitti oli yleisöystävällinen, katsomossa oli myös paljon suomalaisia. Lauantaina 10.9. Olympic Parkin alueella tehtiin yleisöennätys, katsojia oli enemmän kuin minään päivänä olympialaisten aikana. Tämä johtuu pitkälti siitä, että lippujen hinnat ovat paralympialaisissa maltillisemmat.

Kotaja karsiutui jatkosta 400 metrillä

Amanda Kotaja kelasi hienosti kauden parhaansa T54-luokan 400 metrin alkuerissä tehden ajan 57.19. Kovassa seurassa ja omassa sivulajissa tällä Kotaja oli vasta kymmenes, ja jatkopaikka finaaliin jäi siten haaveeksi. Alkuerien kärkipaikat valtasivat USA:n Tatyana McFadden ja Cheri Madsen ennen kahta kiinalaista. Hyvä kisa ja aika olivat Kotajalle selvästi pieni helpotus 100 m pettymyksen jälkeen.

– Olen kyllä tyytyväinen kisaan. Tuntui hyvältä päästä vielä radalle täällä Riossa. Tältä kesältä on vain yksi 400m startti alla, joten mitään kovin suuria odotuksia ei tähän kisaan ollut. Todella kova taso, alle 57 sekuntia vaadittiin viimeiseen jatkopaikkaan, mietiskeli Kotaja.

Rion paralympialaiset olivat kokonaisuutena Kotajalle pieni pettymys, sillä mitaliodotuksiakin oli ladattu monesta suunnasta.

– Pettymys on toki päällimmäisenä vielä mielessä. Olen kyllä nauttinut täällä joka hetkestä. Omaa uraa on kuitenkin vielä paljon edessä, ja tänä kesänä on tehty monia hyviä asioita ja menty harjoittelussa paljon eteenpäin. Se ei vielä täällä konkretisoitunut tuloksissa, mutta näkyy varmasti tulevaisuudessa.

Yleisurheilun suomalaissuorituksen jatkuvat sunnuntai-iltana klo 23.52, jolloin Henry Manni tavoittelee jatkopaikkaa luokan F34 100 metrin alkueristä.

Paralympiakomitean tiedote, kuva: Harri Kapustamäki