Kova kansainvälinen osallistujajoukko osoittaa Pajulahti Gamesin vakiinnuttaneen asemansa

Istumalentopalloa: Suomi-Venäjä

Vammaisurheilun kansainvälinen Pajulahti Games -kilpailutapahtuma järjestetään jo seitsemättä kertaa Liikuntakeskus Pajulahdessa Lahden Nastolassa 20.–22. tammikuuta 2017. Mukana on seitsemän lajia: maalipallo, istumalentopallo, sokkopingis, pyörätuolirugby, voimanosto, judo ja yleisurheilu.

Mukana on noin 350 osallistujaa 16 maasta. Kansainväliset turnaukset pelataan maalipallossa, istumalentopallossa ja sokkopingiksessä. Pyörätuolirugbyssä pelataan SM-sarjaturnaus, judossa otellaan kehitysvammaisten judokoiden turnaus ja voimanostossa sekä yleisurheilussa mitellään SM-mitaleista.

Istumalentopallossa pelataan tuttuun tapaan naisten maajoukkueturnaus, jossa Suomen joukkue saa vastaansa Venäjän, Hollannin, Iso-Britannian ja Unkarin.

– Hienoa, että Venäjän ja Hollannin kaltaiset maailman huippumaat tulevat vuodesta toiseen tänne turnaukseen. Se kuvaa sitä, että Pajulahden turnaus on vakiinnuttanut paikkansa kansainvälisessä kalenterissa ja maat osaavat ennakoida, että tähän aikaan vuodesta on hyvä turnaus luvassa, istumalentopallomaajoukkueen päävalmentaja Timo Väre iloitsee.

Väre ei suurempia menestystavoitteita kotiturnaukseen aseta, sillä pari kokeneempaa pelaajaa, Annukka Jäätteenmäki ja Anne Mäki ovat jääneet ainakin toistaiseksi sivuun maajoukkueesta. Lähtökohtaisesti Iso-Britannia ja Unkari ovat kuitenkin toissa vuoden EM-kuutosen voitettavissa.

Maalipallossa EM-kisojen kenraaliharjoitus

Heikki Juvonen

Maalipallossa tämän vuoden turnaus on sikäli erityislaatuinen, että samoissa Pajulahden maisemissa pelataan 15.–23. syyskuuta lajin Euroopan mestaruuksista. Pajulahti Gamesin miesten turnauksessa mukana ovat esimerkiksi Rion paralympiavoittaja Liettua sekä Rion nelonen Ruotsi. Myös Riossa puolivälieriin yltänyt Saksa on varteenotettava menestyjä sekä Pajulahti Gamesissa että syksyn EM-kisoissa. Suomen miehet osallistuvat turnaukseen Liettuan tavoin kahdella melko tasavahvalta vaikuttavalta joukkueelta.

Naisten maalipalloturnauksen ennakkoon vahvin joukkue on Venäjä, joka olisi ollut yksi kultamitalisuosikeista Riossa, ellei Kansainvälinen Paralympiakomitea olisi jättänyt kaikkia venäläisurheilijoita pois kisoista dopingepäselvyyksien vuoksi. Yksi Pajulahden mielenkiintoisista seikoista onkin se, että vaikka venäläisten paralympiaurheilijoiden arvokisapanna edelleen jatkuu, ovat turnauksessa mukana Venäjän kivikovat naismaalipalloilijat ja -istumalentopalloilijat.

Suomen naisten maalipallojoukkue ei pääse kotiturnaukseen aivan parhaassa iskussa, sillä viime vuosina joukkueen kantaviin voimiin kuulunut Iida Kauppila on loukkaantuneena sivussa. Nuori Miina Grönroos tekee maajoukkuedebyyttinsä. Suomi kohtaa Venäjän lisäksi Israelin, Iso-Britannian ja Espanjan.

– Meidän kannalta hyvin sopiva joukkuekattaus tähän vaiheeseen: kaksi kovaa joukkuetta, Venäjä ja Israel, joita vastaan joudutaan taistelemaan kovasti, hyvässä nousussa oleva Iso-Britannia, jonka uskon tulevan olemaan vahva sekä lähtökohtaisesti hieman helpompi vastus Espanja, naisten maajoukkueen valmentaja Heikki Juvonen arvioi.

Sokkopingiksessä suomalaiset puolustavat valta-asemaansa

Juha Oikarainen

Pajulahden sokkopingisturnaus on perinteisesti ollut suomalaispelaajien hallinnassa, vaikka mukana on ollut lajin eliittipelaajia muistakin maista. Naisissa Hanna Vilmi on voittanut kaikkina kuutena kertana. Miehissä mestaruus on kerran livennyt isäntämaan pelaajilta. Ari Lahtinen on voittanut kaksi viimeisintä ja sitä ennen Juha Oikarainen kolmesti.

– Ihan hyvä pelaajakattaus on tulossa tänä vuonna. Varmasti on revanssihenkeä ilmassa, jos pääsen kohtaamaan Puolan Krystian Kisielin, jolle hävisin viime vuoden EM-kisojen pronssiottelussa, Oikarainen sanoo.

– Ja tietysti kun on itse voittanut Pajulahdessa kolmesti, niin pitää yrittää laittaa kapuloita rattaisiin, ettei Lahtisen Ari saisi helpolla kolmatta voittoaan, hän lisää.

Kokenut Oikarainen oli 90-luvulla Suomen johtavia maalipalloilijoita ja on lajinvaihtonsa jälkeen jo pitkään kuulunut sokkopingiksen ehdottomaan eliittiin.

– Sokkopingiksen arvokisavoitto on vielä selkeä tavoite urallani, sen verran voitonnälkäinen olen. Lähellä se on jo ollut ja kaikki kovimmat vastustajani olen pystynyt jossain vaiheessa voittamaan, Oikarainen toteaa.

Pajulahti Games -kilpailutapahtuman aikataulu

Tarkemmat otteluohjelmat löytyvät kisasivuilta

Pe 20.1.

  • Istumalentopallo (tennishalli): otteluita 9.00–19.30
  • Maalipallo (liikuntahalli): otteluita 9.00–21.00
  • Sokkopingis (päätalon luokkahuoneet): otteluita 9.00–18.00

La 21.1.

  • Istumalentopallo (tennishalli): otteluita 9.00–19.30
  • Maalipallo (liikuntahalli): otteluita 9.00–13.00 ja 16.00–20.00
  • Sokkopingis (päätalon luokkahuoneet): otteluita 9.00–18.00
  • Pyörätuolirugby (päätalon palloilusali): otteluita 11.00–17.15
  • Judo (Nikula-halli): turnaus 10.00–15.00
  • Voimanosto (Pajulahti-halli): liikuntavammaisten avoimet SM-kilpailut 12.00
  • Yleisurheilu (Pajulahti-halli): parayleisurheilun avoimet SM-hallikilpailut 14.00–17.00

Su 22.1.

  • Istumalentopallo (tennishalli): otteluita 9.00–14.00
  • Maalipallo (liikuntahalli): otteluita 9.00–13.00
  • Sokkopingis (päätalon luokkahuoneet): otteluita 9.00–13.00
  • Pyörätuolirugby (päätalon palloilusali): otteluita 9.00–15.45

Lisätiedotwww.pajulahtigames.fi