Sisujengin partiopurjehtijoilta vaaditaan valppautta Long Beachin aalloissa

Ville Sahlström ja Matti Heino

Voimakas tuuli ja kiikkerät veneet ovat tehneet Sisujengin purjehtijoiden kisapäivistä epämukavia kehitysvammaisten Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa.

Sunnuntain harjoituspäivänä tuuli oli Long Beachillä tähän saakka navakimmillaan, mutta veneet lähetettiin vesille: 18 venettä 20:stä kaatui. Varsinaisina kilpailupäivinä tuuli on sentään ollut hieman maltillisempi.

– Nämä ovat olympiapurjehtijoille tarkoitettuja veneitä ja tuulet ovat kovia. Täällä ei ole osattu ottaa riittävästi huomioon sitä, että mukana on kehitysvammaisia purjehtijoita, Suomen purjehdusvalmentaja Johanna Roivanen harmitteli.

Suomalaispurjehtijat purjehtivat Unified-luokissa, joissa veneessä on yksi kehitysvammainen urheilija ja yksi vammaton Unified-partneri.

Matti Heino ja partneri Ville Sahlström sekä Heikki Kullberg ja partneri Antti Aarnio purjehtivat luokassa, jossa kehitysvammainen urheilija on peräsimessä ja partneri purjeessa. Joni Roivanen ja partneri Saammal Morottaja sekä Juha-Matti Linnasaari ja partneri Mari Aarnio puolestaan purjehtivat luokassa, jossa roolit ovat toisin päin.

Haasteellisista olosuhteista huolimatta suomalaispurjehtijat ovat aloittaneet urakkansa hyvin. Kisan puolivälissä kaikilla pareilla on vielä mitalimahdollisuudet.

Suomen Special Olympics -purjehdus on keskittynyt Turun seudulle ja joukkueessa on paljon partiotaustaisia purjehtijoita valmentaja Roivasesta lähtien. Partiosta mukaan Special Olympics -toimintaan saatiin houkuteltua myös Los Angelesissa ensimmäisissä kisoissaan partnerina toimiva Ville Sahlström.

– Minulla on 15 vuoden purjehdustausta ja partioni lippukunnassa olen ollut ohjaajana kehitysvammaisten sisupartiossa, Sahlström selvitti syytä siihen, miksi valmentaja Roivanen taannoin kysyi turkulaiselta halukkuutta lähteä Los Angelesin Special Olympics -kisoihin.

Sahlström purjehtii yhdessä rauhallisen Matti Heinon, 23, kanssa. Nuoresta iästään huolimatta kaarinalainen Heino on mukana jo toisissa Special Olympics -kesämaailmankisoissaan. Ateenassa vuonna 2011 Heino voitti hopeaa.

– Parasta täällä on, että saa purjehtia ja nauttia merellä olemisesta, niin ikään partiotaustainen Heino sanoi.

Verrattuna muihin Special Olympics -kisojen Unified-lajeihin, kuten jalkapalloon, lentopalloon ja koripalloon, on partnerien rooli purjehduksessa hyvin konkreettisella tavalla vastuullinen. Jos vene kaatuu, kuten näissä kisoissa on Long Beachillä usein käynyt, auttaa partneri myös parinsa selville vesille.

Kärkkäinen ratsasti kultaa

Sisujengin ratsastajat keräsivät englantilaisesta ratsastusluokasta värisuoran, kun Jenny Kärkkäinen voitti, Anna-Maija Pyy sai hopeaa ja Klaus Müller pronssia, kukin omassa divisioonassaan. Toomas Lahtinen sijoittui kovatasoisessa divisioonassaan viidenneksi.

Judossa mikkeliläinen Pirjo Komppa ja espoolainen Henri Kajan voittivat hopeaa ja lahtelainen Antti Ollikka pronssia omissa divisioonissaan.

Yleisurheilussa Special Olympics -kisojen ensikertalainen, kouvolalainen Aleksi Hyvärinen sijoittui 200 metrin divisioonassaan seitsemänneksi ajalla 33,64.

Beach volley -finaali

Ensimmäistä kertaa virallisena lajina Special Olympics -kisoissa mukana olevassa Unified -beach volleyssa nähtiin miesten sarjassa suomalaisfinaali. Suomen kakkosjoukkue voitti ykkösjoukkueen erin 2–0 (21–18, 21–11). Voittajajoukkueessa pelasivat Marko Saarinen ja Jari Mäkinen sekä partnerit Jukka Lehti ja Antti Remes.

– Voitettiin kaikki pelit, ja tästä kentältä pääsee suoraan mereen uimaan. Hyvä on fiilinki, voittajajoukkueen pelaaja Jari Mäkinen hehkutti.

Suomen toinen beach volley -joukkue ylsi hopealle naispartnerien tuella. Joukkueessa pelasivat Mika Reponen, Jari Karp, Heidi Horelli ja Päivi Pohjalainen.

Unified-jalkapallossa Suomen naisten joukkue varmisti paikan perjantain finaaliotteluun voittamalla Uruguayn 4–2 Maria Ruposen, Iida Äijön, Alina Siparin ja Titta Pihlajamaan maaleilla. Miesten joukkue hävisi Gibraltarille 1–2 ja pelaa perjantaina divisioonansa pronssimitaleista. Joukkueen lahtelaisen partneripelaajan Jere Virinsalon turnaus päättyi epäonnisesti polvivammaan.

Golfissa maskulainen Jere Suominen on 9-reiän lyöntipelissä kahden kierroksen jälkeen tuloksessa 107 (56+51). 18-reiän lyöntipeliä pelaava hyvinkääläinen Samu Alander on kahden päivän jälkeen tuloksessa 169 (85+84) ja savonlinnalainen Ville Lipsanen tuloksessa 176 (88+88). Kaksi ensimmäistä kierrosta olivat tasoluokitteluita, mutta tulokset lasketaan mukaan lopulliseen neljän kierroksen tulokseen.

Special Olympics -kisoihin osallistuvassa Suomen joukkueessa – Sisujengissä – on 92 urheilijaa, jotka osallistuvat 13 eri lajiin: jalkapalloon, golfiin, uintiin, purjehdukseen, koripalloon, lentopalloon, keilailuun, yleisurheiluun, rytmiseen voimisteluun, judoon, beach volleyhin, ratsastukseen ja melontaan.

Special Olympics -kisojen erityispiirre on se, että kaikissa lajeissa käydään ennen varsinaisia kilpailuja tasoluokittelut, joissa määritellään ketkä urheilijat tai joukkueet ovat riittävän samantasoisia kilpailemaan samassa divisioonassa. Divisioonissa on yleensä 4–8 urheilijaa tai joukkuetta, ja mitalit jaetaan kunkin divisioonan kesken. Näin mahdollistetaan se, että kaikki urheilijat, kehitysvamman tasosta riippumatta, saavat mahdollisuuden kilpailla mitaleista.

Lataa kuvia Special Olympics -kisoista kuvapankista: http://vammaisurheilu.kuvat.fi/kuvat/specialolympics (salasana: VAUlajit)

Suomen joukkuewww.vammaisurheilu.fi/special-olympics/los-angeles-2015

Seuraa Sisujengiä Facebookissawww.facebook.com/SpecialOlympicsFinland

Special Olympics -kesämaailmankisat, Los Angeles 25.7.–2.8.2015

4. kilpailupäivän suomalaistuloksia

Ratsastus

Englantilaisratsastus

  • Divisioona 5: 1) Ekaterina Filatova Venäjä 48.00, 2) Anna-Maija Pyy Suomi 46.00, 3) Nayla Alaathem Bahrain 39.00.
  • Divisioona 8: 1) Daniel Schacht Saksa 52.00, 2) Pratima Patel Uusi-Seelanti 45.00, 3) Klaus Müller Suomi 41.00, 4) Themba Sibiya Etelä-Afrikka 40.00.
  • Divisioona 16: 1) Jenny Kärkkäinen Suomi 55.00, 1) Charlotte Macdonald Iso-Britannia 55.00, 3) Brahim El Messadi Marokko 46.00, 4) Aleksei Vasipov Venäjä 44.00.
  • Divisioona 24: 1) Laurie Descoutuore Ranska 79.00, 1) Georgina Maton Iso-Britannia 79.00, 3) Jacob Mcmanus USA 71.00, 4) Andrew Tanner Australia 68.00, 5) Toomas Lahtinen Suomi 65.00, 6) Sara Cann Australia 59.00, 6) Brigitte Van Der Laan Hollanti 59.00.

Yleisurheilu

Miehet

  • 200 m, divisioona 28: 1) Rajesh Meher Intia 31,03, 1) Odir Enriquez Guatemala 31,03, 3) Mardochee Mutombo-Iufuluabo Kongo 32,20, 4) Yang Chen Liu Kiina 33,31, 5) Anthony Alleaume Ranska 33,49, 6) Edgar Rodas 33,52, 7) Aleksi Hyvärinen Suomi 33,64.

Unified-koripallo

Divisioona M2, 2. pelipäivä

  • Panama–Suomi 31–33

Unified -beach volley

Divisioona M1

  • Finaali: Suomi I–Suomi II 0–2 (18–21, 11–21)

Suomi I: Mika Reponen, Jari Karp, Päivi Pohjalainen, Heidi Horelli

Suomi II: Jukka Lehti, Antti Remes, Marko Saarinen, Jari Mäkinen

Unified-jalkapallo

Miehet

Divisioona M3, 3. pelipäivä

  • Suomi–Gibraltar 1–2, Suomen maali: Oskari Lappalainen

Naiset

Divisioona F, 3. pelipäivä

  • Suomi–Uruguay 4–2, Suomen maalit: Maria Ruponen, Iida Äijö, Alina Sipari, Titta Pihlajamaa

Purjehdus

Tilanteet 6/12 lähdön jälkeen

Taso 1

  • Divisioona 3: 2) Juha-Matti Linnasaari/Mari Aarnio Suomi, 3) Joni Roivanen/Saammal Morottaja.

Taso 2

  • Divisioona 2: 2) Matti Heino/Ville Sahlström Suomi.
  • Divisioona 3: 4) Heikki Kullberg/Antti Aarnio Suomi.

Judo

Miehet

Taso 2

Divisioona M2: 3) Antti Ollikka Suomi.

Divisioona M3: 2) Henri Kajan Suomi.

Naiset

Taso 3

Divisioona F1: 2) Pirjo Komppa Suomi.