Unified-koripallovalmentaja Milla Haglund: Urheilu on luonnollinen ympäristö sosiaaliselle integraatiolle

VAU:n ja Paralympiakomitean järjestämien vammaisurheilun aamukahvien teemana oli torstaina 2. maaliskuuta Unified-toiminta. Alustamassa oli PuHu Junioreiden ja Special Olympics Finlandin Unified-koripallovalmentaja Milla Haglund.

Unified-urheilussa kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat Unified-partnerit urheilevat pareittain tai pelaavat samoissa joukkueissa. Unified-koripallossa kentällä on samanaikaisesti kolme urheilijaa ja kaksi partneria.

– Yleisesti me valmentajat ei puhuta, että hei urheilijat ja hei partnerit, vaan me puhumme vain pelaajista. Kaikki he ovat samanlaisia pelaajia, roolit kentällä vain voivat vaihdella, Haglund sanoi.

Vantaalaisessa PuHu Junioreissa kehitysvammaisten koripallotoiminta alkoi ensimmäisenä seurana Suomessa vuonna 2005. Unified-toiminta otti tuulta siipiensä alle niin Vantaalla kuin muissakin seuroissa vuosikymmenen vaihteessa EU:n ja Euroopan Special Olympics -järjestön Youth Unified Sport Development -hankkeen myötä. Nyt säännöllistä Unified-koripallotoimintaa on jo 12 seurassa ja sarjatoiminta on pyörinyt vuodesta 2011 saakka.

– Sittenhän voisi sanoa, että eihän tätä olisi voitu toteuttaa ilman EU-projektia, mutta loppujen lopuksi se vaati vain muutaman innokkaan ihmisen, jotka päättävät käynnistää toiminnan ja siitä se lähtee liikkeelle, Haglund totesi.

EU-hanke toimi VAU:n alaisuudessa, ja VAU vastaa edelleen Unified-koripallon kansainvälisestä toiminnasta ja lajileireistä. Koripalloliiton tuki on Haglundin mukaan kuitenkin ollut elintärkeä Unified-koriksen mukaan ottamisessa osaksi suomalaista koripalloperhettä. Sarja pyörii liiton alaisuudessa, valmentajakoulutuksessa on valinnainen Unified-valmentajaosio ja laji on päässyt esille mm. maaotteluiden tauoilla pelattujen näytösotteluiden muodossa.

– Meidän pelaajat ovat myös hyvin ennakkoluulottomia. Jos he näkevät, että jollakin on susilogo, oli se sitten Koripalloliiton toiminnanjohtaja tai maajoukkuepelaaja, niin se on heidän kaveri, Haglund kertoi.

– Urheilu on luonnollinen ympäristö sosiaaliselle integraatiolle. Ei tarvitse alkaa miettiä, mikä meitä yhdistää, kun se luonteva yhdistävä tekijä on urheilu.

Unified-joukkueen kokoaminen on siinä mielessä helpompaa vähän pienemmälläkin paikkakunnalla, että kehitysvammaisia pelaajia ei tarvitse löytää niin suurta määrää kuin ns. tavalliseen erityisryhmäjoukkueeseen.

– Meillä ei PuHussa tosin ole sellaista ongelmaa muutenkaan. Kiitos mm. Valtti-ohjelman, jonka myötä Valtit ovat tuoneet ohjattaviaan koripalloa pelaamaan, meidän joukkueet pursuavat pelaajia. Siksi perustimmekin uuden joukkueen, 5–10-vuotiaiden Pikku-Sisut, Haglund naurahti.

Kun seura ottaa Unified-joukkueen luontevaksi osaksi toimintaansa, löytyy potentiaalisia partnereitakin. PuHussa on esimerkiksi järjestetty A-poikien ja Unified-joukkueen yhteistreenit.

– Kaikkien juttuhan se ei ole, mutta ne jotka ovat tykänneet, ovat voineet tulla sitten seuraaviinkin treeneihin, Haglund sanoi.

Hän kertoo yhden A-poikien SM-sarjapelaajan tulleen Unified-partneriksi sattumalta, kun Unified-joukkueella oli näytösottelu maaottelun puoliajalla ja yksi partnereista sairastui juuri ennen peliä.

– Tämä poika oli moppaajana, joten hänellä oli koristossut jalassa. Sanoimme, että meillä on sinulle peliasu, ei muuta kuin mukaan vain.

– Hän kertoi jälkikäteen, ettei ollut ikinä kohdannut kehitysvammaista henkilöä ennen kuin yhtäkkiä pelasi heidän kanssaan. Siinä ei ehtinyt asiaa sen kummemmin miettiä, ja nyt he eivät ole hänelle kehitysvammaisia henkilöitä vaan pelikavereita, Haglund sanoi.

Hän kertoi Unified-toiminnan ehkäisseen pienissä määrin jopa drop out -ilmiötä PuHussa.

– Tämä on tavallaan kilpaurheilun ja harrastamisen välimaastossa. Aikuisten harrastejoukkueissa ongelma on usein, että siellä ei ole valmentajia, se menee pelkäksi höntsäilyksi. Unified-joukkueessa on koulutetut valmentajat.

Vammaisurheilun aamukahvit ovat kaikille avoimia ja vapaamuotoisia tilaisuuksia, jotka ovat pääasiallisesti suunnattu lajiliittojen ja urheiluseurojen edustajille. Aamukahvit järjestetään Helsingin Valo-talolla, 5. kerroksessa sijaitsevassa VAU:n neuvotteluhuoneessa.

Seuraavat Vammaisurheilun aamukahvit

  • To 6.4. klo 9.00–10.00, teema: koulutusten kehittäminen
  • To 4.5. klo 9.00–10.00, teema: kansallinen kilpailutoiminta lajeissa

Lisätiedot: VAU, Piia Korpi, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., puh. 044 767 1368