Anniina Lehtinen tähtää kansainväliselle huipulle ja kannustaa muita lyhytkasvuisia henkilöitä urheilun pariin

Anniina Lehtinen heittää kiekkoa

Lyhytkasvuisten urheilun maailmanmestaruuskilpailut, World Dwarf Gamesit järjestetään 28.7.–5.8. Saksan Kölnissä. Suomesta kisoihin lähtee ennätyksellisen suuri, noin 20 henkilön joukkue.

Lyhytkasvuisten MM-kilpailut järjestetään neljän vuoden välein, mutta koronaviruspandemian vuoksi edellisistä kisoista ehti tällä kertaa kulua kuusi vuotta. Kanadan Guelphissa vuonna 2017 Suomesta oli neljän urheilijan joukkue. Sitä edellisissä, vuoden 2013 kisoissa Yhdysvalloissa oli vain yksi suomalaisurheilija William Söderling.

Yksi Kölniin lähdössä olevista World Dwarf Games -ensikertalaisista on turkulainen Anniina Lehtinen. Hän on ollut myös osaltaan innostamassa muita suomalaisia lyhytkasvuisia mukaan urheilun pariin ja kisoihin.

– Kyseessä on isoin lyhytkasvuisten urheilutapahtuma, mutta se on samalla haluttu pitää myös matalan kynnyksen kisatapahtumana, jossa tärkeämpää on osallistuminen kuin mitalit. Olen tosi kilpailuhenkinen, mutta odotan kisoilta paljon myös sitä, että pääsen tutustumaan muiden maiden lyhytkasvuisiin ja saamaan uusia tuttavuuksia, Lehtinen kertoo.

Lehtinen harmittelee sitä, miten vähän tietoa lyhytkasvuisten urheilumahdollisuuksista Suomessa löytyy. Hän itse havaitsi viime vuonna, että elämässä olisi harrastuksen mentävä aukko. Mieluusti sellaisen harrastuksen, johon voisi heittäytyä toden teolla ja panostaa kunnolla.

– Googlettelin harrastusta ja päädyin Paralympiakomitean nettisivuille, jossa on Löydä oma seura -palvelu. Kirjoitin sinne hakukenttään yleisurheilu ja Turku, Lehtinen kertaa.

Hän löysi Turun seudun Kenttäurheilijat, joka on suhteellisen tuore urheiluseura, mutta ehdoton edelläkävijä monimuotoisessa parayleisurheilutoiminnassaan. Lehtinen soitti seuran perustajalle ja valmennuspäällikölle Janne Keräselle ja näin alkoi turkulaisen yleisurheilu-ura.

Aivan summanmutikassa Lehtinen ei kirjoittanut hakukenttään lajiksi yleisurheilua. Sosiaalisen median kautta hän oli nähnyt lyhytkasvuisia parayleisurheilijoita muualta maailmasta.

Lyhytkasvuisille on omat World Dwarf Games -kisat, mutta heille on myös omat luokkansa osassa paralympialajeista: yleisurheilussa, uinnissa, voimanostossa, sulkapallossa, ratsastuksessa ja pöytätenniksessä. Suomen paralympiahistorian menestyksekkäin lyhytkasvuinen urheilija on iisalmelainen uimari Sanna Huttunen, joka voitti paralympiakultaa ja -pronssia Barcelonan kisoissa 1992.

Lehtisen lajeiksi valikoituivat yleisurheilun heittolajit, koska niissä lyhytkasvuisille on omat luokkansa paralympialaisissa. Paraurheilun suurimpiin kisoihin pääseminen on Lehtisen pitkän aikavälin tavoite.

Kölnin MM-kilpailuissa lajikirjo on laaja. Lehtinenkin valitsi kisaohjelmaansa yleisurheilulajien lisäksi myös boccian, vaikka siitä hänellä ei juuri aiempaa kokemusta olekaan. Lehtinen toivoo, että Kölnin kisat toisivat mukaan uskaltautuneille suomalaisurheilijoille positiivisia kokemuksia, ja sana kiirisi laajemminkin lyhytkasvuisten piirissä Suomessa.

– Kölnissä pääsen ensimmäistä kertaa kisaamaan muita lyhytkasvuisia urheilijoita vastaan. Olisi kiva, jos tulevaisuudessa se olisi mahdollista Suomessakin käytävissä kisoissa, Lehtinen toteaa.

Lue lisää:

Kuva: Janne Tapio


World Dwarf Games 2023 -kisauutiset

Sanna ja Niko Norisalo tarttuivat rohkeasti haasteeseen ja lähtevät lyhytkasvuisten MM-kisoihin Saksaan

Suomalaisurheilijoille 20 mitalia lyhytkasvuisten MM-kilpailuista – uimari Aukusti Paakkalalle ennätystentäyteinen ensikokemus arvokisoista