Paraurheilun luokittelijaverkostoon kuuluu monen eri alan ja ammattikunnan asiantuntijoita – Tulisitko mukaan?

Paralympiamitalisti Marjaana Heikkinen heittämässä keihästä heittotuolissa sinisävyisessä kuvassa. Vieressä Suomen Paralympiakomitean logo ja teksti: Luokittelijakoulutus, lauantaina 30.9. klo 10-17, Urhea-kampus, Helsinki.

Jokasyksyinen koulutus uusille paraurheilun luokittelijoille ja luokittelupolusta kiinnostuneille järjestetään lauantaina 30.9.2023 Helsingissä. Mukaan kotimaiseen luokitteluverkostoon etsitään erilaisia lääketieteen tai urheilun lajiteknisiä asiantuntijoita. Luokittelijana voi toimia myös vaikkapa valmentaja tai ex-urheilija. Tervetuloa kuulemaan lisää!

Urheilijoiden luokittelu on olennainen osa parakilpaurheilua. Sitä voidaan verrata vammattomien urheilijoiden painoluokkalajeihin esimerkiksi painissa, judossa tai nyrkkeilyssä.

Urheilijan luokan mukaan määräytyy, missä lajissa hän voi kilpailla, mitkä matkat tai lajit hänen luokassaan kuuluvat paralympialaisten ohjelmaan ja mikä on kansainvälinen tulostaso hänen luokassaan. Urheilijalle ja valmentajalle luokittelun lopputulos määrittelee myös konkreettisesti tavoitteet harjoittelulle.

Suomessa paralympialajien luokittelun koordinoinnista vastaa Suomen Paralympiakomitea. Myös huippu-urheilun asiantuntijaverkostossa luokittelun alaverkoston johtajana toimivan erityisasiantuntija Kati Kauhasen tehtävänä on mahdollistaa ja tukea luokittelijaverkoston toimintaa, edistää alansa asiantuntijatyön kehitystä ja työn sisältöjen rakentumista sekä linjata toimintatapoja verkoston sisällä.

- Vahva kansallinen luokittelutoiminta on edellytys toimivalle parakilpaurheilijanpolulle ja sen kehittämiselle. Luokittelun on oltava aina tutkimukseen perustuvaa, ja paraurheilijalla on oikeus mahdollisimman tasapuoliseen ja luotettavaan luokittelujärjestelmään, Kauhanen kertoo.

Paralympiakomitea järjestää Suomessa luokittelijoiden koulutusta ja luokittelijaverkoston yhteisiä koulutuksia. Lajikohtaisesta kansallisesta luokittelijakoulutuksesta vastaavat kansalliset lajiliitot ja lajien kansainvälisestä luokittelijakoulutuksesta kansainväliset lajiliitot.

Tällä hetkellä Suomessa toimii parikymmentä koulutettua luokittelijaa yli kymmenessä eri lajissa. Neljäsosa luokittelijoista toimii lajinsa kansainvälisenä luokittelijana ja muut kansallisen tason luokittelijoina.

- Luokitteluverkostossa kokoonnumme syksyisin vuosittaiseen lähitapaamiseen, jonka yhteydessä järjestetään myös avoin koulutus uusille luokittelijoille. Tämän lisäksi koulutettujen luokittelijoiden kesken pidetään vuoden aikana neljä etätapaamista, joissa päivitetään alan kotimaiset ja kansainväliset kuulumiset sekä viimeisimmät uutiset tutkimuksen ja luokittelua ohjaavan kansainvälisen luokittelukoodin kehittymisessä. Tervetuloa mukaan, Kauhanen kutsuu.

Katso koulutuksen ohjelma ja ilmoittaudu mukaan

Lauantaina 30.9. klo 10–17 Helsingin URHEA-kampuksella järjestettävässä luokittelijakoulutuksessa järjestetään myös luokittelua käytännössä havainnollistava luokitteludemo – tällä kertaa demossa tehdään harjoitukseksi luokittelu yleisurheilijalle.


Lue lisää luokittelusta

Luokittelu osana huippu-urheilun asiantuntijaverkostoa

 

 

Lisätietoa luokittelusta, luokittelijaverkostosta ja -koulutuksesta: