Paralympiakomitea hamuaa kohti normaalia – syyskokous vahvisti toimintasuunnitelman ja talousarvion 

Riikka Juntunen

Vaikean taloudellisen vuoden runtelemalle Suomen Paralympiakomitealle tiistai-iltana pääyhteistyökumppani Borenius Asianajotoimiston tiloissa järjestetty sääntömääräinen syyskokous oli kuin helpottava tuulahdus. Kokous eteni sujuvasti, toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin ja katseet käännettiin luottavaisena paralympiavuoteen 2024.  

– Valtionavustushakemus on jo jätetty ministeriön järjestelmään, vahvisti Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen saaden aikaan kokousväen keskuudessa empaattisen hymähdyksen. 

Kutakuinkin vuosi sitten Paralympiakomitean yleisavustushakemuksen jättäminen jäi Juntuselta viimeiseen päivään – tai niin hän luuli. Todellisuudessa viimeinen päivä olikin ollut jo edellinen ja Paralympiakomitean noin kahden miljoonan hakemus myöhästyi.  

Tammikuun puolivälissä Paralympiakomitea tuli asian kanssa julkisuuteen. Alkoi vuosi, joka on pitänyt sisällään säästöjä, luopumisia ja ennen kaikkea valtavan määrän solidaarisuuden osoituksia ja suoraa taloudellista tukea ulkopuolelta.

– Maailma kuohuu ja niin on kuohunut myös Paralympiakomitea. Joskus kuitenkin kuohunnasta voi koitua jotain hyvääkin, kuten tänä vuonna on tapahtunut, muotoili Paralympiakomitean hallituksen varapuheenjohtaja Päivi Tolppanen syyskokouksen avauspuheenvuorossaan. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö ei voinut myöntää Paralympiakomitealle yleisavustusta, mutta on myöntänyt erilaisia erityisavustuksia, joilla on ollut tärkeä rooli Paralympiakomitean pinnalla pysymisessä.  

Ennen kaikkea Tolppanen viittasi kuitenkin pro bono -toimijoiden tuella maaliskuussa käynnistettyyn Maailman arvokkain pelipaita -kampanjaan. Yksityishenkilöt, yritykset ja säätiöt ovat lahjoittaneet tähän mennessä 430 000 euroa keräykseen, ja vielä on reilun kuukauden päivät aikaa lahjoittaa ja saada samalla nimensä Paralympiarahasto.fi-sivustolla virtuaalisesti täyttyvään pelipaitaan. 

Säästöjen, ministeriön tuen ja Maailman arvokkain pelipaita -keräyksen ansiosta Paralympiakomitea on tilanteessa, jossa ensi vuotta pystytään suunnittelemaan suhteellisen normaalisti, kuten syyskokouksen toimintasuunnitelmakatsauksesta kävi ilmi. Paralympiakomitea tulee tekemään reippaasti alijäämäisen tuloksen, mutta pääomaakin oli sen verran taustalla, että järjestö selviää seuraavan vuoden alun menoista, kunnes yleisavustus saapuu arviolta maaliskuussa helpottamaan tilannetta. 

Toimintasuunnitelman ja talousarvion käsittely ei herättänyt syyskokouksessa juuri keskustelua. Paralympiakomitean urheilijavaliokunnan puheenjohtaja, ratakelaaja Esa-Pekka Mattila piti toimintasuunnitelman osalta puheenvuoron, jossa yhtäältä kiitteli urheilijavaliokunnan mukaan ottamista toimintasuunnitelman kommentointiin jo riittävän varhaisessa vaiheessa ja toisaalta harmitteli muutaman erityisesti huippu-urheiluun liittyvän urheilijavaliokunnan lisäysehdotuksen jääneen huomioimatta. 

Urheilijavaliokunta olisi toivonut esimerkiksi integraation osalta vahvempaa painotusta lajiliittointegraation nykytilaan ja epäkohtiin ja että niitä arvioidessa myös lajien urheilijoita, ei pelkästään liiton toimijoita, kuultaisiin. Pääsihteeri Juntunen lupasi Paralympiakomitean ottavan tämän huomioon ensi vuoden työssään. 

– Toivotaan, että päästäisiin käynnistämään lajiliittointegraatioon liittyen sellaiset kolmikantakeskustelut, joissa osapuolina olisivat Paralympiakomitea, Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö ja lajiliitto. On erittäin hyvä ajatus, että tässä tulisivat myös lajin paraurheilijat mukaan, Juntunen sanoi. 

Toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistamisen lisäksi Paralympiakomitean syyskokous vahvisti järjestön kurinpitolautakunnan kokoonpanon. Lautakunnassa jatkavat Kimmo Aalto, Eeva Kaartinen ja Niko Jakobsson

Toimintasuunnitelma ja talousarvio ovat ladattavissa sivun alalaidasta.