Kokeilijoiden ja konkareiden yhteistä urheilujuhlaa – Para Junior Games liikutti 400 vammaista ja tukea tarvitsevaa nuorta Jyväskylässä

 Nuori sähköpyörätuolia käyttävä tyttö hymyilemässä leveästi bocciakentällä, nuori henkilö työntämässä kuulaa kuularingissä ja nuori tyttö juoksemassa hymyillen juoksuradalla.

Vammaisten ja tukea tarvitsevien lasten ja nuorten omat urheilukilpailut kisailtiin keskiviikkona 29.11. Jyväskylän Hipposhallissa. 400 lasta ja nuorta pääsi nauttimaan liikunnan riemusta ja urheiluonnistumisista yleisurheilun, boccian, maalipallon ja sokkopingiksen suorituspaikoilla.

Rakastettu ja vuoden liikunnallisena, odotettuna kohokohtana lukuisille vammaisille ja tukea tarvitseville lapsille ja nuorille toimiva Para Junior Games -tapahtuma järjestettiin jälleen loppuvuoden huipennukseksi Jyväskylän Hipposhallissa.

Kisat yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa järjestäneen Suomen Paralympiakomitean tämänvuotiset talousvaikeudet typistivät kaksipäiväisiksi suunnitellun tapahtuman yhteen päivään, minkä myötä uinti tippui lajilistalta pois.

Myös tällä kertaa tapahtuma saatiin kuitenkin toteutettua menestyksekkäästi yksipäiväisenä versiona vuoden loppuun päättyvän Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan ja siihen vastikään 50 000 euron lahjoituksen tehneen OP Ryhmän avulla. Lahjoituksen myötä tapahtumaan osallistuneet 400 lasta ja nuorta pääsivät kisailemaan kampanjan virallisissa, Rukan tuottamissa Maailman arvokkain pelipaita -paidoissa.

Innokkaita pelaajia 16 joukkueen bocciaturnauksessa – ”Hyvä peli ja reilusti tehty”

Yhtenä kisojen kohokohdista nähtiin Hipposhallin keskikentällä jopa 16 joukkueen bocciaturnaus. Boccia on maailmalla tunnettu kovatasoisena kilpalajina erityisesti vaikeavammaisten urheilijoiden keskuudessa, joiden luokissa se kuuluu myös kesäparalympialaisten ohjelmaan.

Suomessa laji on vielä pieni, mutta suosittu liikuntavammaisten harrastajien keskuudessa, ja pelaajamäärissä on nähty ilahduttavaa kasvua juuri nuorten pelaajien määrissä. Nuoret tuntuivatkin innostuvan bocciasta myös Para Junior Games -turnauksessa:

- Joo, tykkään! hymyilee jyväskyläläisen Huhtasuon yhtenäiskoulun joukkueessa pelannut Alissa Pesola, joka kuittasi päivästä kaulaansa myös mitaleita niin bocciasta kuin yleisurheilusta.

Pesolan kaverit komppaavat vieressä:

- Oli hyvä peli ja reilusti tehty. Mukava laji, voisin harrastaakin, kertoo Sumaiya Rwingangiro viitaten sekä pystypelaajia että pyörätuolinkäyttäjiä sisältänen pelijoukkueensa onnistuneeseen yhteispeliin, jolla jatkettiin finaaliin saakka.

Nuori tumma tyttö heittämässä seisaaltaan bocciapalloa, kumartuneena keskittyneenä kyyryyn bocciapalloa tähdätessään. Viereisessä kuvassa vaalea sähköpyörätuolia käyttävä tyttö heittämässä bocciapalloa keskittyneesti.

Molemmat tytöt ovat kokeilleet bocciaa aiemminkin. Sumaiyan nostaessa oman päivänsä parhaimmistoon juoksut sukkulaviestissä ja yleisurheilun kolmiottelun 60 metrillä, Alissa pohtii puolestaan:

- Ehkä juuri tämä boccia.

Kokeneempikin urheilua harrastava nuori viihtyy

Ensi vuonna 40 vuotta täyttävään, erityiskoulujen välisinä kilpailuina 1980-luvulla alkaneeseen kisatapahtumaan osallistui tuttuun tapaan monia jo useana vuonna oman koululuokkansa kanssa kisaamaan tullutta nuorta.

Para Junior Games -kisat toimivat monelle vammaiselle tai toimintarajoitteiselle lapselle ja nuorelle ensikosketuksena kilpailemiseen ja tutustumisväylänä eri lajeihin. Viime vuosina tapahtumaan on yritetty houkutella entistä enemmän myös yksittäisiä, inkluusiokehityksen myötä yleisopetuksen piirissä opiskelevia toimintarajoitteisia osallistujia.

Itsenäisenä kilpailijana Jyväskylään oli tällä kertaa matkannut myös janakkalalainen Caapo Nurminen, jolle on kertynyt jo monenlaista urheilukokemusta muun muassa näkövammaisjääkiekon ja yleisurheilun parista, vaikka kokemus Para Junior Games -tapahtumassa oli ensimmäinen laatuaan.

- Yleisurheilun kolmiottelu, eli kuulantyöntö, pituushyppy ja 60 metrin juoksu, listaa Janakkalan Janan treeneissäkin kotiseudullaan käynyt kahdeksasluokkalainen ja jatkaa:

- Kaikki meni todella hyvin – juoksu ehkä parhaiten, kun se on itselle pituuden kanssa vahvin laji ja se, mitä on eniten tehnyt.

Nuori henkilö kävelemässä hymyillen pois Henry Mannin luota, jolta on juuri saanut kaulaansa hopeisen mitalin. Viereisessä kuvassa sama henkilö poseeraa kameralle kädet lanteilla ja lippis väärin päin päässä.

Nurminen kertoo yrittäneensä päästä paikalle Para Junior Gamesiin jo kerran aikaisempana vuonna, kun nytkin henkisenä tukena mukana oleva äiti oli bongannut kisojen olevan tulossa. Ennen kuin pääsi tutustumaan juuri tähän tapahtumaan, Nurminen ehti aloittaa parhaillaan ensi kertaa järjestettävän paraurheilun oman yläkoululeirityksen, jonka kauden kahdesta leiristä ensimmäinen järjestettiin loka–marraskuun vaihteessa.

Nuori on saanut äskettäin myös hienon urheilukokemuksen liukuessaan jäälle näkövammaiskiekon debyyttipeliinsä Tampereen Ilveksen ja Aisti Sportin järjestämässä Kiekko kuuluu kaikille -näytösottelussa Tampereen Nokia Areenalla. Nyt hän pääsi Para Junior Games -kisojen Sporttitorilla paikallisen Sisu Paraicehockeyn pisteellä testaamaan myös jääkiekkokelkkaa, jota oli pitkään halunnut kokeilla.

- Vähän hankalaa oli, kun on tottunut pitämään pitkästä mailasta kiinni, Nurminen naurahtaa viitaten parajääkiekossa käytettäviin kahteen lyhyeen mailaan.

Kisakonsepti kehittyy edelleen

- Helpottunut fiilis – ei ensimmäistäkään katastrofia tullut vastaan, vaikka tämmöisessä isossa tapahtumassa aina tulee paljon asioita ja muuttuvia tilanteita nopeasti ratkaistavaksi päivän mittaan, naurahtaa kilpailujohtaja Henry Manni kisapäivän päätteeksi.

Mannilla on jo pitkä historia lasten ja nuorten omien paraurheilukilpailuiden kanssa. Nykyinen paralympiapronssimitalisti aloitti lapsena itse kilpailemisen juuri Para Junior Games -kisojen aiemmassa muodossa, ja kasvoi myöhemmin kisojen järjestäjäksi toimiessaan ratakelausuransa rinnalla Suomen Paralympiakomitean lasten ja nuorten liikunnan suunnittelijana ja Paranuoret-ohjelman toisena vetäjänä.

Henry Manni hymyilee kameralle keskellä Hipposhallia toimitsijoina ahkeroivien opiskelijoiden edustalla yllään Maailman arvokkain pelipaita -paita.

- Kisatiimi oli tosi mahtava: Paralympiakomitean oma henkilöstö sekä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden, kaupungin ja tietenkin yliopiston upea porukka. Yhteistyöllä saatiin vedettyä tosi hieno päivä, Manni kiittelee kisojen järjestelyihin osallistuneita.

Samalla hän toteaa kisakonseptin olevan jatkuvassa kehityksessä, ja vihjaa tulossa olevan lähiaikoina isompiakin kehitysaskeleita.

Seuraavat Para Junior Games -kilpailut järjestetään marraskuun lopulla 2024. Seuraa uutisointia Paralympiakomitean kanavissa!


Para Junior Games 2023 -tulokset täydentyvät tänne

Tilaa Paranuorten uutiskirje


Lue lisää:

Vielä ehtii mukaan paraurheilun yläkoululeirityksen kevään 2024 leirille!

Joko tunnet Paranuorten toiminnan?

OP Ryhmä lahjoittaa 50 000 euroa erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten harrastamisen tueksi Maailman arvokkain pelipaita -keräykseen

Ennätyssuuret Para Junior Games -kisat täyttävät Hipposhallin keskiviikkona 29.11.

 

Auta antamaan vammaisille ja tukea tarvitseville lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia liikkua, urheilla ja kilpailla:

Näkövammainen nuori uimari ROnja Hampf, maalipallon ja sokkopingiksen pelaaja Paavo Tulisalo, pyörätuolikoripalloilija Henri Kössö sekä Special Olympics -golfari Wivan Atrila mustissa paidoissa, joissa valkoiset teippaukset merkkaavat tyhjien sponsorimerkintöjen paikkoja. Maailman arvokkain pelipaita -kampanjan nimi ja logo sekä teksti: MobilePay 58558, www.paralympiarahasto.fi.

Lisätietoa Para Junior Games 2023 -tapahtumasta