Special Olympics -urheilija Inka-Johanna Kolhinojan suurenmoinen vuosi huipentuu Linnan juhliin

Inka-Johanna Kolhinoja

Vantaalaiselle Inka-Johanna Kolhinojalle, 42, viimeiset vuodet ovat olleet huimia. 34-vuotiaana kehitysvammadiagnoosin saanut Kolhinoja on löytänyt aikuisiällä Special Olympics -urheilun ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin. Näiden kahden asian myötä hän sai marraskuussa postia Presidentin kansliasta: kutsun tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle, kansan kielellä Linnan juhliin.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että onko tämä oikeasti edes totta! Olen haaveillut Linnan juhlista siitä asti, kun Tatu ja Jenny olivat aikoinaan Linnassa. Ajatellut, että tuonne on joskus päästävä, Kolhinoja puuskahtaa.

Hän viittaa kahteen kehitysvammaiseen Special Olympics -urheilijaan, uimari Tatu Kantoseen ja ratsastaja Jenny Kärkkäiseen. He saivat kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2015 esiinnyttyään edukseen paitsi vuoden 2015 Los Angelesin Special Olympics -maailmankisoissa myös siihen valmistautuvista urheilijoista kertovassa Ylen Sisujengi-dokumenttisarjassa.

– Serkkuni Aram Aflatuni on myös ollut kahdesti Linnan juhlissa, joten se oli toinen asia, joka on antanut kipinää siihen, että kunpa pääsisin itsekin, Kolhinoja sanoo.

Kehitysvammadiagnoosin saamisen jälkeen Kolhinoja kuuli kehitysvammaisille suunnatusta Special Olympics -toiminnasta. Sisujengi-sarjan Kantonen ja Kärkkäinen olivat Kolhinojalle urheilu-uran alkuaikojen esikuvia, ja hän on harrastanutkin heidän lajejaan, ratsastusta ja uintia.

Suomen Paralympiakomitea, joka koordinoi myös Special Olympics -toimintaa Suomessa, järjesti vuosina 2021 ja 2022 Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelman, jonka avulla pyrittiin saamaan vammaisia henkilöitä mukaan urheilun ja liikunnan vaikuttajarooleihin.

Koulutuksen läpikäynyt Kolhinoja on säkenöivä esimerkki siitä, miksi on tärkeää, että vammaiset henkilöt saavat itse vaikuttaa omiin asioihinsa. Kolhinoja on ollut ehdokkaana aluevaaleissa, on varavaltuutettu Tikkurilan seurakuntaneuvostossa ja aktiivinen toimija Liike Nytin puolueorganisaatiossa. Hän ei myöskään epäröi ottaa yhteyttä päättäjiin, jos tarve sitä hänen mielestään vaatii.

Vuoden 2022 Maltan Special Olympics -kisojen jälkeen Kolhinoja nosti esiin sosiaalisessa mediassa, miten epäreilua on, ettei kehitysvammaisten urheilijoiden hienoa menestystä kisoissa huomioitu mediassa. Se johti siihen, että silloinen kansanedustaja Noora Koponen kutsui koko Maltan kisajoukkueen eduskuntaan mitalikahveille.

Tänä kesänä Kolhinoja oli mukana kehitysvammaisten urheilun suurimmassa tapahtumassa, Berliinin Special Olympics -kesämaailmankisoissa ja voitti kisoista hopeaa ja pronssia uinnista. Ennen kisojen alkua hän laati yhdessä Julia Fonsénin kanssa viestin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle. Fonsén oli Berliinissä ensimmäisenä kehitysvammaisena henkilönä Suomen Special Olympics -joukkueen apulaisjoukkueenjohtajana.

– Kirjoitimme Julian kanssa presidentille sähköpostia, että olemme täällä Saksassa Suomen joukkueen kanssa, ja tämä on sellainen tapahtuma, että tätä seuraa koko maailma! Presidentti Niinistö lähettikin Suomen joukkueelle hienon tervehdysviestin. Ja minusta tuntuu, että me saatiin myös Suomi seuraamaan niitä Berliinin kisoja. Tuli koko ajan viestiä, että miten hienoa, kun teistä oli taas juttua siellä ja täällä.

Syksyllä Kolhinoja Helsingin Kirjamessuille samana päivänä, kun presidentin puoliso Jenni Haukio oli siellä puhumassa. Haukion esityksen jälkeen Kolhinoja hakeutui tämän puheille ja kiitti vielä henkilökohtaisesti, että presidentti oli vastannut heidän viestiinsä Berliinistä. Muutaman viikon kuluttua presidenttipari vastasi Kolhinojalle vielä kirjeitse Linnan juhla -kutsun muodossa.

– En ole vielä sen kummemmin miettinyt, mitä vastaan, jos kysytään, että mitä itsenäisyys minulle merkitsee. Mutta minulle on ainakin tosi tärkeä asia, että itsenäisyyspäivän juhliin kutsutaan erilaisia ihmisiä saman katon alle, Kolhinoja toteaa.

Lue lisää: