”Suht kovaa, muttei liian tiukkaa treeniä” – Paraurheilun yläkoululeiritys käynnistyi Pajulahdessa

Kauan jo odotettu paraurheilun oma yläkoululeiritys pääsi starttaamaan ensimmäistä kertaa loka–marraskuun vaihteessa Paralympic Training Center Pajulahdessa. Pieni mutta innokas osallistujajoukko harjoitteli viikon aikana urheilijan taitoja paralympiauimari Antti Latikan ja paraurheilun Tulevaisuuden tähdet -ryhmänkin valmennustiimissä toimivan Sasu Turusen ohjauksessa.

Kaikkien aikojen ensimmäinen paraurheilun oma yläkoululeiritys järjestettiin 30.10.–3.11.2023 Paralympic Training Center Pajulahdessa Lahden Nastolassa.

Kaksi viiden päivän mittaista, urheilun ja koulunkäynnin yhdistävää leiriviikkoa – toisen syys- ja toisen kevätkaudella – sisältävään leiritykseen on tähän mennessä valittu viisi osallistujaa. Heistä syksyn leirille pääsi lopulta paikan päälle kolme innokasta nuorta.

Odotetun leirityksen ensimmäisenä startannut kolmikko hitsautui viikon aikana hienosti yhteen erilaisista laji- ja vammataustoistaan huolimatta.  

- Harrastin pienempänä telinevoimistelua, kunnes varpaani kipeytyivät niin että jouduin sanomaan äidilleni, ettei enää ollut kivaa. Kun ongelma ei telinevoimistelussa ratkennut erilaisilla tossuillakaan, lopetin sen kokonaan. Nyt äitini löysi tämän yläkoululeirityksen ja ehdotti ilmoittautumista. Tuntui aika huipulta kun kuulin, että minut hyväksyttiin koko leirityskaudelle, kertoo 15-vuotias helsinkiläinen Isabella taustoistaan.

- Salibandya, jalkapalloa, ratsastusta, yleisurheilua… Ja nyt pelaan Aistin joukkueessa näkövammaiskiekkoa, luettelee lapsesta asti ahkerasti urheilua harrastanut 14-vuotias, janakkalalainen Caapo, ja jatkaa:

- Vaikka tiesin ettei omaa lajiani tule tälle leirille, on ollut kivaa kokeilla muitakin lajeja, kuten maalipalloa.

Laukkoskelta leirille saapunut 13-vuotias Patrik taas pelaa salibandya Tuusulan Tulikettujen erityisryhmien joukkueessa.

- Joo, on ollut ihan kivaa, hän kuittaa ajatuksensa viikosta.

Teoriaa, treeniä ja vähän penkkiurheiluakin

Yläkoululeirityksen ohjelmaan kuuluu muun muassa paraurheilun lajiharjoituksia, opiskelusuunnitelmien tekoa ja lihashuoltoa. Ominaisuusharjoituksissa taas treenataan kestävyyttä, lajitaitoja ja voimaa.

Urheilijan taitoihin leiriviikon aikana perehtyneet nuoret kertovat oppineensa muun muassa venyttelemään paremmin ja sen, miten urheilijan pitäisi syödä kehittyäkseen fyysisesti.

- Kehittymisen kolmio jäi mieleen: lepo, ravinto ja treeni, kertaa Patrik. – Venytelty ollaan kyllä paljon täällä.

- Uuteen leiriavustajaan ja leiriläisiin tutustuminen on ollut kivaa. Ylitin myös pelkoni ja kuljin tänne ensimmäistä kertaa moneen vuoteen yksin bussilla, sanoo Isabella.

Omien harjoitusten ohessa leiriläiset ehtivät myös seuraamaan urheilua porukalla.

- Hieno hetki oli se, kun katsottiin tässä ennen treenejä IFK–HPK -lätkäpeliä yhdessä. Kun itse olen Hämeenlinnan kupeesta ja muut kaverit enemmän Helsingistä päin, todettiin yhden valmentajan kanssa, että tällaista se penkkiurheilu on, naurahtaa Caapo [HPK:n hävittyä vieraspelinsä].

Kevään leirille mahtuu vielä mukaan

Nyt kun suurimpaan osaan ensimmäisen parayleisurheilun yläkoululeirityskauden osallistujista on päästy tutustumaan, harjoitusohjelmaa muokataan vielä heidän toiveidensa ja tarpeidensa mukaan toiselle leiriviikolle.

Isabella kertoo odottavansa tulevalta kevään leiriltä etenkin uintiharjoituksia, joita ei vielä syksylle saatu järjestymään, ja Patrik odottaa oman lajinsa salibandyyn pureutumista. Leiriohjelmassa tutustuttiin myös erityisesti paraurheilijoille suunnattuihin lajeihin.

- Parajääkiekkoa voisi olla kiva kokeilla vapaa-ajalla, päästä testaamaan luistelua kelkalla, pohtii Caapo.

Leirityksen valmennuksesta vastaavat kaudella 2023–2022 oman urheilu-uransa kautta paralympiauimarina tutuksi tullut Antti Latikka ja myös Paralympiakomitean Tulevaisuuden tähdet -ryhmän valmennustiimissä vaikuttava Sasu Turunen.

- Koutsit on ollut jees, ja treenitkin suht kovia, Caapo summaa.

- Ei liian tiukkoja treenejä vielä kuitenkaan, Patrik jatkaa.

Myös valmentajat kiittelevät ensimmäisiä yläkoululeiriläisiään.

- Vähän jännittynein mutta innokkain fiiliksin tänne tulin, nyt kun tämä vihdoin päästiin aloittamaan. Viikon aikana on ollut hieno seurata tämän kolmikon kehitystä – sitä on monessa jutussa tapahtunut selkeästi, esimerkiksi motoriikassa, Turunen toteaa.

- Ollaan saatu hieno, avoin ilmapiiri luotua tänne, ja siinä on ollut hyvä treenata. Ei ole ollut epäilystäkään, etteikö treeneissä jokainen olisi yrittänyt kaikkeaan – sen verran väsyneitä on kaikki olleet harjoitusten jälkeen. Ollaan paljon uutta opittu jo tähän mennessä ja käyty hienosti myös fyysisen suorituskyvyn äärirajoilla, Latikka ynnää.

Kuluvan lukuvuoden yläkoululeiritykseen ehtii vielä mukaan hakemalla osallistujaksi 8.–12.4.2024 järjestettävälle kevään leirille.

Leirille voivat hakea kaikki 7.–9.-luokkalaiset, urheilusta innostuneet näkö-, kehitys- ja liikuntavammaiset sekä elinsiirron saaneet nuoret. Taustaa minkään tietyn lajin parista ei tarvitse vielä olla.

Jos vain olet liikunnasta innostunut, lähde rohkeasti mukaan!

Lue leirityksestä ja ilmoittaudu kevään leirille mukaan 10.3.2024 mennessä


Tutustu muuhun Paranuorten toimintaan

 

Lisätietoa: