Kuopion Dance Flow’lle Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi harrastetoimintakategoriassa

Dance Flow'n pyörätuolitanssiryhmä

Kuopiolainen tanssiurheiluseura Dance Flow on saanut 1500 euron arvoisen Suomen Paralympiakomitean ja Alkon myöntämän Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendin kategoriassa Yhdenvertaisuus harrastetoiminnassa. Stipendi jaetaan Dance Flow’lle tiistaina 5.12. seuran pikkujoulujen yhteydessä Kuopion liikunta- ja kamppailukeskuksessa klo 17.30 alkaen.

Suosittu pyörätuolitanssiryhmä on ollut osa Dance Flow’n toimintaa vuodesta 2019 lähtien. Seurassa tehdään päätökset uusista harjoitustiloista myös esteettömyysasiat tarkasti huomioiden. Dance Flow’n pyörätuolitanssiryhmä on tehnyt viimeisten vuosien ajan tiivistä yhteistyötä myös Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin kanssa. Festivaaliohjelmassa on ollut mm. pyörätuolitanssileirejä ja -kilpailuja.

– Pyörätuolitanssia oli Kuopiossa ollut jo pidemmän aikaa Harri Kokkosen vetämänä, ja kun vuonna 2019 Dance Flow siirtyi uudelle, aiempaa esteettömämmälle salille, niin pyörätuolitanssiryhmä siirtyi virallisesti osaksi meidän toimintaamme. Yhteistyötä olimme tehneet jo sitä aiemminkin, kertoo Dance Flow’n puheenjohtaja Pia Arola.

Arolan mainitsema Harri Kokkonen on syy siihen, että Kuopiossa harrastetaan pyörätuolitanssia.

– Olen itse harrastanut tanssia 50 vuotta, ihan pikkupojasta asti. Tein pitkän työuran KPY:llä (Kuopion Puhelinyhdistys) ennen kuin lähdin vuonna 2009 opiskelemaan lähihoitajaksi. Valmistuin vuonna 2011 ja menin Kuopion neurologiseen kuntoutuskeskukseen Neuroniin töihin. Siellä sain kuulla, että on olemassa pyörätuolitanssia, Kokkonen kertaa.

– Kysyin työnantajalta voisinko alkaa järjestää kuntoutujille pyörätuolitanssisessioita. Olin toiminut silloin jo pitkään tanssinopettajana. Siitä se lähti Kuopiossa liikkeelle, hän jatkaa.

Muutaman vuoden päästä Kokkonen otti yhteyttä Kuopion kansalaisopistoon ja pian sinne saatiin pyörätuolitanssikurssi. Seuraava askel oli perustaa oma seura, hurmaavasti nimetty Kuopion Kieroon Kelloojat.

– Oman seuran pyörittäminen pienellä henkilömäärällä ei pidemmän päälle oikein toiminut, mutta sitten onneksi päästiin osaksi Dance Flow’ta, mikä helpotti ennen kaikkea hallinnollisten asioiden hoitamista. Luulen, että seurassakin ollaan oltu tyytyväisiä, koska pyörätuolitanssiryhmä saa mukavasti näkyvyyttä, toteaa Kokkonen, joka ohjaa Dance Flow’ssa pyörätuolitanssin lisäksi myös Latin Synchro -ryhmää.

Dance Flow’n hallituksessa on ensimmäisenä pyörätuolitanssijana Emma Kainulainen, joka on harrastanut lajia kahdeksan vuotta.

– Ystäväni harrasti lajia ja kysyi minua mukaan kokeilemaan. Menin kokeilemaan avustajani kanssa ja meistä tuli tanssipari, joskin parini on sittemmin vaihtunut. Minulla on synnynnäinen CP-vamma, ja juuri noihin aikoihin minulla oli tullut ongelmia lonkkiin, jonka vuoksi jouduin alkaa käyttää arjessani aiempaa enemmän pyörätuolia. Pyörätuolitanssi on kehittänyt hirveästi pyörätuolinkäsittelytaitojani, Kainulainen sanoo.

– Myös lajin liikunnallisuus kiehtoo. Vaikka lajissa istutaan, niin hiki on jokaisen treenin jälkeen. Etukäteen sitä ei tiennytkään, miten hyvin voi taipua ja pystyy liikkumaan tai mitä kaikkia lihaksia pystyy käyttämään istuessaan, hän jatkaa.

Nykyään Dance Flow’n pyörätuolitanssiryhmässä on yhdeksän paria. Kaikki ovat ns. combi-pareja, eli toinen osapuoli on pyörätuolissa ja toinen kävelevä tanssija. Pyörätuolitanssissa on omat sarjansa myös kahden pyörätuolitanssijan muodostamille pareille sekä yksintanssijoille.

– Meillä on Suomen suurin combi-pariryhmä, mutta mukaan mahtuu kyllä muitakin. Tällä hetkellä ryhmän nuorin tanssija on 6-vuotias ja vanhimmat jo eläkeikäisiä. Aloittaminen ei vaadi oikeastaan mitään muuta kuin, että tulee paikalle treeneihin. Ei haittaa, vaikka osa ryhmäläisistä on pidemmällä ja osa aloittelijoita. Meillä on minun lisäkseni Raili Tilli ohjaajana, ja pystymme eriyttämään tarpeen mukaan harjoitteita, Harri Kokkonen sanoo.

Emma Kainulainen luettelee liudan asioita, joita on pyörätuolitanssiharrastuksestaan saanut ja joita on tarjolla myös tuleville harrastajille.

– Viikoittaisen liikuntaharrastuksen, ystäviä, iloa, tunteen että kuuluu johonkin yhteisöön, vertaistukea, sisältöä elämään. On myös upeaa, että meillä on valmentaja, joka on vihkiytynyt lajille ja aidosti haluaa, että me pääsemme eteenpäin, Kainulainen toteaa.

Harri Kokkonen vahvistaa, että valmennettavien kehittyminen on hänelle aidosti merkityksellistä:

– Tulee ihan kylmät väreet, kun omat parit kehittyvät ja näkee, että he tekevät jotain, mistä todella nauttivat.

Dance Flow’n puheenjohtaja Pia Arola ei pidä mahdottomana, että yhdenvertaisuusstipendin saanut seura lähtisi lähitulevaisuudessa vielä pidemmälle valitsemallaan tiellä.

– On käyty keskusteluja siitä, että haluaisimme vielä enemmän keskittyä erityisryhmiin, nyt kun keväällä vielä muutetaan uusiin, parempiin tiloihin. Kyseeseen voisivat tulla esimerkiksi kehitysvammaisten tanssiryhmä ja pitkäaikaissairaille järjestettävä ryhmä, Arola sanoo.

Suomen Paralympiakomitea ja Alko myöntävät Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendejä kolmessa eri kategoriassa. Yhdenvertaisuus kilpaurheilussa ja Yhdenvertaisuus ohjaaja- ja johtotehtävissä -kategorioiden stipendit saajat julkistetaan myöhemmin joulukuun aikana.


Lue lisää:

Vantaalaiselle Aisti Sportille Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi ohjaaja- ja johtotehtäväkategoriassa

Tampereen Sisulle Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendi kilpaurheilukategoriassa

Urheiluseura: Jaossa kolme 1500 euron arvoista Vuoden yhdenvertaisin seura -stipendiä – Hae 5.11. mennessä