Bormio 2024: Jyrki Seitamaalle lumilautailukultaa, 3 mitalia hiihdosta ja 3 lumikenkäilystä elinsiirtourheilun talvilajien toisena MM-päivänä

Anne Tirronen levittää Suomen lippua palkintokorokkeen hopeapallilla kilpatovereidensa seurassa, Jyrki Seitamaa näyttää lähikuvassa kultamitaliaan, Risto Rönkkö hopeakorokkeella ja Paavo Koskenkorva pronssikorokkeella välissään Ranskan Emmanuel Gastaud.

Elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailut World Transplant Winter Games käydään Italian Bormiossa 4.–8.3. Suomen viisihenkinen joukkue kilpailee lumilautailussa, lumikenkäilyssä, hiihdossa ja ampumahiihdossa. Toisena kilpailupäivänä Suomeen saatiin jopa 7 mitalia lisää, mikä nostaa kokonaismitalisaldon tällä hetkellä kymmeneen.

Elinsiirtourheilun talvilajien maailmanmestaruuskisojen toisena kilpailupäivänä tiistaina 5.3. Bormiossa kisansa pääsivät avaamaan loputkin kaksi Suomen viisihenkisestä joukkueesta, kun keminmaalainen Jyrki Seitamaa ja vantaalainen Jarmo Leväinen starttasivat lumilautailukilpailunsa suurpujottelussa miesten 50–59-vuotiaiden sarjassa.

Alun perin jo maanantaille ajoitettu lumilautailun suurpujottelu siirrettiin avauspäivältä tiistaiaamupäivään teknisten ongelmien vuoksi. Kun laskemaan tiistaina päästiin, kilpailu toi Suomelle yhden uuden mitalin, ja kirkkaimman sellaisen: Jyrki Seitamaa päihitti hopealle tulleen Iso-Britannian Fran Middletonin ja pronssille yltäneen Saksan Dirk Layerin ja voitti ensimmäisen lumilautailun MM-kultansa ajalla 1:11:79.

- Vaati keskittymistä, kun kisan alku viivästyi, ja edelliseltä päivältä oltiin jo siirretty. Rata oli kunnossa ja hyvin merkattu – rinteen kunto säilyi hyvänä, vaikka laskettiin sama rata. Ei tarvinnut ihan kaikkea laittaa, ja varmistelin hieman toista laskua, kertoo Seitamaa kultakisastaan.

Ensimmäistä kertaa elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailuissa nähtävällä Seitamaalla on pitkä tausta lumilautailussa – hän on aiemmin ollut mukana vammattomien urheilijoiden half-pipe-maajoukkueessa ja toimii nykyisin myös lajin valmentajana. Uransa elinsiirtourheilun parissa hän aloitti vuoden 2016 EM-kotikisoissa, joista voitti yhteensä kolme mitalia yleisurheilusta ja salibandysta.

Toinen lumilautailun suurpujotteluun osallistunut suomalainen, kokenut elinsiirtourheilija Jarmo Leväinen jäi tiistaina niukasti mitalikolmikon ulkopuolelle ja sijoittui neljänneksi. Leväinen on edellisten, vuoden 2018 Sveitsin Anzèren talvikisojen MM-voittaja samassa lajissa – vuoden 2022 MM-kilpailut jäivät välissä järjestämättä.

Risto Rönkkö hopeakorokkeella ja Paavo Koskenkorva pronssikorokkeella palkintojenjaossa, Anne Tirronen ranskalaisen kultamitalistin ja norjalaisen hopeamitalistin kanssa yhteiskuvassa sukset käsissään kisapaikalla.

3 hiihtomitalia lisää: Rönkölle hopeaa, Koskenkorvalle ja Tirroselle pronssia 1 tunnin hiihtomatkalta

Bormion kisojen avauspäivänä maanantaina mitalivärisuoran Suomelle voittanut kolmikko Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Anne Tirronen jatkoivat menestyksekästä hiihtoaan tiistaina tunnin kilpailussa.

Eilen 5 kilometrin hiihtomatkalta hopeaa saanut helsinkiläinen Risto Rönkkö nappasi itselleen toisen hopean 40–49-vuotiaiden miesten sarjassa, kun mittautti Ranskan Emmanuel Gastaud’n jälkeen toiseksi pisimmän matkan kellon pysähtyessä tiistain kilpailussa 60 minuuttiin.

- Eilinen hiihto painoi jaloissa, mutta hyvin sain irti itsessäni kokonaisuudessaan – mukava kisa. Pystyin säätelemään vauhdin, ja ainoastaan 40 minuutin kohdalla tuntui raskaalta, Rönkkö sanoo.

Samassa sarjassa eilen kultaa 5 kilometrin matkalta voittanut Paavo Koskenkorva sijoittui nyt 1 tunnin kilpailussa Rönkön jälkeen pronssille.

50–59-vuotiaiden naisten sarjassa kokenut elinsiirron saaneiden arvokisaurheilija, lieksalainen Anne Tirronen ylsi hänkin pronssille 1 tunnin kilpailussa, saatuaan samanvärisen mitalin myös avauspäivän 5 kilometrin matkalta.

Naisten kilpailun kärkikolmikko sijoittui samaan järjestykseen kuin maanantaina 5 kilometrin matkalla, kun myös 1 tunnin hiihdossa Ranskan Veronique Duplas voitti kultaa ja hopealle tuli Norjan Line Bjerke Rennesund.

Paavo Koskenkorva lumikenkäilee kärjessä joukon lähdettyä liikkeelle kisapaikalla. Anne Tirronen levittää hymyillen Suomen lippua palkintokorokkeen hopeapallilla palkintojenjaossa.

3 mitalia myös lumikenkäilystä: Koskenkorva ja Tirronen hopealle, Rönkkö pronssille 2 km matkalla

Suomen hiihtokolmikko Koskenkorva, Rönkkö ja Tirronen nähtiin tiistaina 5.3. myös 2 kilometrin lumikenkäilykilpailussa.

Tämäkin kisa toi Suomelle yhteensä 3 mitalia lisää, kun Paavo Koskenkorva nousi hopealle ja Risto Rönkkö pronssille Ranskan Gastaud’n jälkeen 40–49-vuotiaiden miesten sarjassa, ja Anne Tirronen otti hopeaa Ranskan Duplas’n perässä 50–59-vuotiaiden naisten sarjassa.

- Sain alusta lähtien hyvän rytmin, ja huomasin jo puolessa välissä olevani toisena. Varmistelin sitten loppumatkan kakkossijaa, Tirronen toteaa kisasta.

Elinsiirtourheilun talvilajien MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona 6.3. suomalaisten osalta maastohiihdon joukkuekilpailulla

Järjestyksessään kahdennettoista elinsiirtourheilun talvimaailmanmestaruuskilpailut World Transplant Winter World Games kilpaillaan Italian Bormiossa 4.–8.3.2024.

Kilpailuihin on ilmoittautunut 247 iältään 10–80-vuotiasta urheilijaa 21 maasta kisaamaan alppilajeissa, lumilautailussa, ampumahiihdossa, maastohiihdossa, lumikenkäilyssä ja curlingissa.

Suomesta kisoissa nähtävä viiden hengen joukkue kilpailee lajeista hiihdossa, ampumahiihdossa, lumilautailussa ja lumikenkäilyssä. Kahden ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen joukkue on saavuttanut yhteensä 10 mitalia.

Toiseksi viimeisenä kisapäivänä keskiviikkona 6.3. suomalaisia nähdään taas ladulla, kun Paavo Koskenkorva, Risto Rönkkö ja Jarmo Leväinen lyöttäytyvät yhteen maastohiihdon joukkuekilpailussa.

Joukkuekilpailu starttaa keskiviikkona klo 15.30 Suomen aikaa.

SUOMEN JOUKKUE – WORLD TRANSPLANT WINTER GAMES 2024, 4.–8.3.

Bormio 2024:

Suomelle mitalivärisuora hiihdosta elinsiirtourheilun talvilajien MM-kisojen avauspäivänä Bormiossa