Ratsasta isoja elämyksiä

Hanna Talvitie on Suomen Ratsastajainliiton vammaisratsastuksen koordinaattori.

"Kun itse tietää kuinka iso elämys ratsastaminen on, haluaisi sen kokemuksen jakaa kaikille muillekin – vaikka Tampereen Apuvälinemessujen Liikuntamaassa. Ja samaan aikaan alkavat päässä kuitenkin pyöriä mahdolliset hankaluudet: Saataisiinko messuille viihtyisät olot hevosille? Kuinka turvallisuus varmistettaisiin? Miten montaa ratsastajaa hevonen jaksaisi? Entä allergiset messukävijät? Onneksi on keksitty toimivat korvikkeet, joilla ratsastuksen tunnetta voi kokeilla vaikka sitten messuilla – ei ihan oikealla hevosella, mutta melkein!

Ratsastussimulaattori on nimensä mukaisesti laite, joka ulkonäöllisesti ja myös kokonsa puolesta on kuin oikea hevonen. Ja sillä voi tietysti ratsastaa: kokeilla istua korkealle selkään, mennä käyntiä, ravatakin, ja lopuksi uskaliaimmat ehkä laukkaavat. Useimmille se on ihana, iso elämys ja vielä isommaksi se muuttuu, jos on ajatellut, ettei ikinä voi, uskalla tai ole muuten vain mahdollisuutta kokeilla, ja sitten se onnistuukin – noin vain messukäynnin yhteydessä. Ei yksin, mutta yhteistyöllä!

Ratsastussimulaattori

Pari vuotta sitten saimme Liikuntamaahan mukaan ensimmäisen kerran Sappeen Ratsutilan ratsastussimulaattorin, ja sama suunnitelma on taas tänä vuonna. Simulaattori on kuitenkin sen verran iso, etteivät kaikki halukkaat kokeilijat noin vain kipuaisi sen selkään. Viereen tarvitaan siis ramppi, jonka järjesti ja järjestää taas EN-Apuvälineet. Ja kun selkään on päästy, niin vielä pitäisi tietää, mitä siellä voisi tehdä ja siinä puolestaan auttavat simulaattorin omistajat (=käyttäjät) sekä vammaisratsastusohjaajat avustajineen.

En ollut itsekään aiemmin kokeillut ratsastussimulaattoria, joten oli hieno elämys päästä selkään ja kokeilla miten ratsastus sillä sujuu. Kaikkein parasta kuitenkin oli, kun saman elämyksen sai tarjota viikonlopun aikana useammalle sadalle muullekin: Simulaattori kun jaksaa seistä kiltisti paikallaan juuri niin kauan kuin selkään nousemisessa menee aikaa ja ei väsähdä ennen kuin virrat koneesta illalla messujen päätyttyä sammutetaan.

Esteratsastusta tämä simulaattori ei tosin taida, mutta sekin kyllä onnistuu, sillä pakkaamme messuille mukaan myös keppihevoset esteratoineen. Ja tiesitkö, että tämä Suomessa jo vuosia jatkunut keppihevosvillitys on tullut tunnetuksi jo Yhdysvalloissa saakka…!

Kepparirata

Ja jos rehellisiä ollaan, niin eivät kepparit ja simulaattorit kuitenkaan ihan sama juttu ole kuin oikea, elävä hevonen. Vaikka messuilla ei niitä olekaan, niin Tampereella ja lähistöllä on lukuisia talleja (etsi omasi tallihakurista) ja löytyypä Tampereelta myös yksi Suomen ainoista erityisryhmien toimintaan painottuneista ratsastuskouluista: www.harmoniatalli.fi.

Tervetuloa hakemaan isoja elämyksiä hevosten parissa!"

Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.