Jotta kysyntä ja tarjonta joskus kohtaisivat

Lauri Jaakkola on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n tiedottaja ja Löydä oma seura -palvelun ylläpitäjä.

"Liikuntamaan hienous on siinä, että lähestulkoon kaikkia esillä olevia urheilulajeja, sovelluksia ja välineitä pääsee kokeilemaan. Se tekee Liikuntamaasta hienon kokemuksen niin vammaisille kuin vammattomillekin messukävijöille.

Mutta jos ajattelee meidän järjestäjien kannalta Liikuntamaan tärkeintä funktiota, niin pelkkä kokeileminen ei riitä. Ei edes se, että kokeilija innostuu lajista palavasti. Hänelle pitäisi pystyä osoittamaan myös tie tämän uuden harrastuksen pariin. Se on asia, jossa me emme vielä riittävän hyvällä prosentilla onnistu.

Asia kuulostaa yksinkertaiselta. Henkilö X saapuu Liikuntamaahan, kokeilee pyörätuolirugbya, innostuu ja kysyy, miten lajia pääsisi harrastamaan. Lajipisteen ohjaaja kysyy vastakysymyksenä, mistä kokeilija on kotoisin ja vastauksen saatuaan hän ilmoittaa tälle lähimmän pyörätuolirugbyseuran.

Vammaisurheilun ja -liikunnan ensimmäinen ongelma on, ettei noita pyörätuolirugbyseuroja – ja tähän kohtaan voi laittaa oikeastaan minkä tahansa lajin tai harrastusmuodon – ole ihan joka pitäjässä. Eli tarjontaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi.

Toinen ongelma on se, että vaikka tarjontaa olisikin, se ei kohtaa kysyntää. Vammaisurheilua ja -liikuntaa järjestävät tahot eivät tavoita potentiaalisia harrastajia, ja toisin päin potentiaaliset harrastajat eivät aina oikein edes tiedä, mistä etsiä. Kaikki urheiluseurat eivät järjestä toimintaa vammaisille tai erityistä tukea tarvitseville. Tarjonta on sirpaloitunutta ja se suorastaan huutaa sitä, että joku kokoaisi sen.

 BC Nokian Unified-koripallojoukkue kohtasi vuoden 2015 Liikuntamaan näytösottelussa Tampereen Pyrinnön liigakoripalloilijoita.

Tämän jälkimmäisen ongelman ratkaisemiseksi on Liikuntamaatakin järjestäessä kiinnitetty paljon huomiota. Etenkin Tampereen seudun urheiluseuroja ja muita toimijoita pyritään saamaan esille, kun kerran Tampereella ollaan.

Tämän ongelman ratkaisemiseksi VAU lanseerasi myös kolme vuotta sitten Löydä oma seura -palvelun, joka on tähän saakka ollut periaatteessa vain maakunnittain jaoteltu listaus vammaisurheilun ja -liikunnan harrastustarjonnasta.

Tänä syksynä Löydä oma seura -palvelu uudistuu. Siihen valmistuu hakutoiminto, jonka avulla etsijä voi hakea oman lähialueensa tarjontaa tai esimerkiksi kaikkia pyörätuolirugbyseuroja koko Suomesta. Seurat, yhdistykset ja muut harrastustoimintaa järjestävät tahot taas voivat vaivattomasti lomakkeen täyttämällä ilmoittaa itsensä osaksi Löydä oma seura -palvelua.

Uudistettunakaan systeemi ei varmasti ole täydellinen ja sen toimivaksi saaminen vaatii runsaasti työtä, mutta itse ajattelen sen niin, että mikä virka on vammaisurheilujärjestöllä, joka ei pysty edes osoittamaan, millaista tarjontaa tässä maassa on tarjolla?

Kansalliset urheilujärjestöt eivät lopulta liikuta ihmisiä, ei ainakaan isossa mittakaavassa. Se on aina pääosaltaan paikallisten toimijoiden ansiota. VAU:n kaltaisten järjestöjen tärkeimpiä tehtäviä on tukea kaikin mahdollisin tavoin näitä ruohonjuuritason toimijoita ja toisaalta tuoda kaikki mahdollinen tarjonta potentiaalisten liikkujien saataville.

Siksi meillä on Löydä oma seura -palvelu. Ja siksi meillä on Liikuntamaa.

P.S. Vaikka Löydä oma seura -palvelu ei vielä ole läpikäynyt kasvojenkohotustaan, voi sinne jatkuvasti syöttää lisää toimijoita. Ilmoitukset osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen."

Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.