Sähköpyörätuolisalibandy – vaikeavammaisille soveltuva joukkueurheilumuoto

Sähköpyörätuolisalibandy-aiheisen blogitekstin ovat kirjoittaneet Kooveen valmentajat Kennet Ketola ja Anna-Leena Tahkio sekä pelaaja Joona Kari.

Peli, josta sittemmin kehittyi laji nimeltä sähköpyörätuolisalibandy, sai alkunsa Hollannissa 70-luvun alussa. Keski-Euroopassa mm. Hollanti ja Saksa ovat olleet lajin edelläkävijöitä ja uranuurtajia.

Sähköpyörätuolisalibandy eli SPT-salibandy on tarkoitettu niille, jotka arkielämässään käyttävät vammansa vuoksi jotain apuvälinettä. SPT-salibandy on vaikeavammaisille soveltuva joukkueurheilumuoto. SPT-salibandy eroaa perinteisestä salibandysta ainoastaan välinepuolella - peli-idea on sama! Pelaajat käyttävät joko tavallista, mutta hieman lyhennettyä ja kevennettyä mailaa tai kiinteää pyörätuoliin kiinnitettyä mailaa (T-stick). Lisäksi kenttä on hieman pienempi ja maalit ovat tavallista leveämpiä ja matalampia. SPT-salibandy on nopeatempoinen joukkuepeli.

Sähköpyörätuolisalibandya

SPT-salibandyssa järjestetään sekä SM- että Finlandia-sarjaa. Toimintaa sarjoissa säätelevät omat, Suomen Salibandyliiton kilpailumääräyksistä sovelletut kilpailumääräykset. Lajilla on myös omat pelisäännöt.

Tässä hiukan lajin sääntöjä:

  • 16 x 28 m kaukalo
  • Maali on 2,5 m leveä ja 20 cm korkea
  • Joukkueella kentällä 4 +1 pelaajaa, joista maalivahdin lisäksi vähintään yhdellä on oltava sähköpyörätuolimaila (t-stick) käytössä
  • Peliaika on 2x15 min
  • Vaihtoja voi tehdä rajoituksetta
  • Muutoin suurin ero perinteiseen salibandyyn on se, että palloa ei saa kohottaa yli 20 cm

Tampereella toimii Pirkanmaan ainoa SPT-salibandyjoukkue. Kooveessa toimintaa on ollut säännöllisesti jo vuodesta 2006 lähtien. Kilpatoiminta alkoi keväällä 2014 ja siitä lähtien Koovee on ollut mukana Finlandia-sarjassa. Harjoituksia on kerran viikossa, perjantaisin Leinolan koululla klo 18.30–20.00. 

Tampereella pelataan myös SPT-jalkapalloa TPV Powerchair -joukkueessa. Kooveella ja TPV:llä on osin samoja pelaajia ja koska harrastajamäärät ovat pienet, teemme tiivistä yhteistyötä joukkueiden välillä. 

Tänäkin vuonna sinulla on mahdollisuus tulla kokeilemaan miltä tuntuu salibandy sähköpyörätuolista käsin. Liikuntamaassa on piste, jossa on esillä sekä SPT-salibandy että -jalkapallo. Tule siis rohkeasti kokeilemaan Liikuntamaa-messuille sähköisiä lajeja!

 

Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.