Liikuntamaa – Yhdessä

Piia Korpi on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koulutuskoordinaattori ja vuoden 2017 Liikuntamaan projektinjohtaja.

"Liikuntamaa järjestetään tänä vuonna yhdeksättä kertaa. Luvassa on jälleen runsaslukuisesti paitsi tuttuja suosikkipisteitä, myös uusia lajeja kokeiltavaksi. Värikäs hallikartta lupaa jälleen messuhallin täydeltä liikunnallista hauskaa ihan jokaiselle – ikään, toimintakykyyn ja kiinnostuksenkohteisiin katsomatta.

Tämänvuotinen Liikuntamaa on osa Suomen 100 -vuotisjuhlavuoden virallista ohjelmaa. Juhlavuoden kantava teema ”yhdessä” kuvastaa Liikuntamaata todella osuvasti: Näin suuri, monipuolinen ja innostava messutapahtuma ei olisi ollenkaan mahdollinen ilman sujuvaa yhteistyötä ja kumppanuuksia. Mukana olevat lajiliitot, seurat ja muut yhteistyökumppanitahojemme tuovat jokainen oman tärkeän panoksensa kokonaisuuteen. Yhdessä pystymme tarjoamaan kävijälle kokeilumahdollisuuksia, tietoa ja elämyksiä hyvin laajalla liikunnan kirjolla. Messukohtaamiset erilaisten messukävijöiden kanssa tarjoavat myös näytteilleasettajille mahdollisuuden ideoida uutta, saada tuoreita näkökulmia ja palautetta toiminnasta, ja kehittää tältä pohjata omaa tarjontaansa kohtamaan entistä paremmin liikkujien tarpeita.

Pyörätuolitanssia Liikuntamaassa

Liikuntamaa toteutetaankin yhdessä paitsi mukana olevien järjestäjien myös, ja ennen kaikkea, teidän, messukävijöiden kanssa. Kohtaamisissa ja kokeiluissa eri toimintapisteillä toteutuu Liikuntamaan perimmäinen tarkoitus: tarjota toimintakyvyiltään erilaisille ihmisille monipuolisia mahdollisuuksia löytää liikunnan ilo ja itselle soveltuva tapa harrastaa ja olla fyysisesti aktiivinen.

Messuilla tämä tarkoitus toteutuu usein suoraan, kun pisteellä kokeileva henkilö innostuu toiminnasta ja saa lisätietoa, kuinka aloittaa uusi harrastus. Joskus tarkoitus toteutuu tulevaisuudessa sitä kautta, että pisteellä vieraileva ammattilainen tai opiskelija saa tietoa ja virikkeitä ohjatakseen nykyisiä tai tulevia asiakkaitaan liikunnallisen elämäntavan pariin, heille soveltuvalla tavalla. Kolmas tapa, jolla kohtaamiset Liikuntamaassa edistävät kaikkien osallisuutta ja iloa liikunnassa, toteutuu hyvin Erilaisessa koulupäivässä, jonka tulee messuille viettämään 1200 lähialueen koululaista opettajineen. Osa mukana olevista luokista on erityiskoulujen luokkia, osalla on yksittäisiä tukea tarvitsevia oppilaita integroituna ja osa on täysin vammattomien luokkia. Osa lapsista kohtaa toimintakykyjen erilaisuutta ja vammaisia henkilöitä ensimmäistä kertaa elämässään. He pääsevät Liikuntamaassa hauskan ja usein uudella tavalla haasteellisenkin toiminnan kautta tutustumaan siihen, kuinka jokainen pystyy ja haluaa olla liikunnassa mukana. Täytyy vain löytää oikeat välineet ja sovellukset, ja tärkeimpänä kaikista: positiivinen ja ennakkoluuloton yhdessä tekemisen asenne!           

Koko VAU-tiimin ja messuilla mukana olevien kumppaneiden puolesta haluan toivottaa kaikki oikein lämpimästi tervetulleiksi Liikuntamaahan. Apuvälinemessujen ja Liikuntamaan yhteisissä avajaisissa torstaina klo 12 pääsemme oppimaan Koko Suomi Tanssii -kampanjan hauskan katutanssin, jonka tanssimme avajaisten lopuksi yhdessä, jokainen omalla tavallaan ja tyylillään. Yhdessä ei edellytä samalla tavalla. Yhdessä juuri tarkoittaa, että jokaiselle on tilaa ja meidän kaikkien erilaisuus arvokasta. Alla olevan linkin kautta pääset jo etukäteen fiilistelemään, millainen ilmakitara sinun sylissäsi soi ja mitä kuulokkeistasi kuuluu. Nähdään Liikuntamaassa!"

 
Liikuntamaa-blogissa esitellään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa 9.–11.11. Apuväline 2017 -messujen yhteydessä järjestettävän Liikuntamaan tarjontaa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan joka torstai Liikuntamaan alkuun saakka ja jokaisella kirjoituksella on uusi kirjoittaja.