Maalipallon EM-kilpailut Pajulahdessa päättyivät Liettuan ja Venäjän juhliin

Justas Pazarauskas, Marius Zibolis & Mantas Brazauskis

Liettua voitti miesten ja Venäjä naisten maalipallon Euroopan mestaruuden Lahden Liikuntakeskus Pajulahdessa järjestetyissä EM-kilpailuissa. Isäntämaa Suomen pelit olivat päättyneet jo torstaina. Miehet sijoittuivat seitsemänneksi ja naiset kahdeksanneksi.

Viime vuoden paralympiavoittaja Liettuan joukkue oli muuttunut Rion jälkeen, kun yhtenä maailman parhaista maalipalloilijoista pidetty Genrik Pavliukianec lopetti maajoukkueessa ja kultamitalistivalmentajatkin jättivät joukkueen. Pajulahden EM-kilpailuissa Pavliukianecin isoihin saappaisiin astui Justas Pazarauskas, joka voitti 32 maalillaan turnauksen maalitilaston ja teki finaalissa Saksaa vastaan kaikki joukkueensa maalit 6–3-voitossa.

Naisten finaalissa vastakkain olivat vahvaan joukkuepelaamiseen luottava Venäjä ja maailman parhaan naismaalipalloilijan Sevda Altunolukin varassa ollut Turkki. Altunoluk heitti heti alkuun joukkueensa 2–0-johtoon, mutta Venäjä nousi 6–3-voittoon Irina Arestovan (3), Arina Gerasimovan (2) ja Anna Shevchenkon maaleilla.

Miesten turnauksessa pronssia voitti Belgia, jolle mitali oli maan historian ensimmäinen arvokisamitali maalipallossa. Naisten turnauksessa pronssille ylsi Israel.

Vaikka Suomen turnaus ei pelillisesti sujunut, olivat Pajulahden EM-kilpailut kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut tapahtuma.

– Tavoitteena oli tehdä pelaajalähtöiset kisat, joissa asiat toimivat nimenomaan joukkueiden kannalta. Joukkueilta saadun erinomaisen palautteen perusteella tässä onnistuttiin, sanoi EM-kilpailujen pääsihteeri Timo Pelkonen kisat järjestäneestä Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:sta.

– Liikuntakeskus Pajulahti tarjoaa erinomaiset puitteet maailmanluokan vammaisurheilutapahtumien järjestämiselle. Suuri kiitos kuuluu Pajulahden liikunnanohjaajaopiskelijoille, jotka mallikkaasti hoitivat kisoihin liittyvät toimitsijatehtävänsä, Pelkonen kiitteli.

Belgian Klison Mapreni valittiin miesten ja Venäjän Anna Shevchenko naisten turnauksen arvoikkaammaksi pelaajaksi.