Saga Hänninen hakee menestystä down-urheilijoiden MM-kisoista pikkusiskonsa tekemillä ohjelmilla

Saga Hänninen

Espoolainen Saga Hänninen, 17, edustaa Suomea down-urheilijoiden voimistelun maailmanmestaruuskilpailuissa, jotka järjestetään 5.–9. heinäkuuta 2018 Saksan Bochumissa. Hänninen on mukana rytmisen voimistelun kilpailussa.

– Välineinäni ovat pallo, nauha, naru ja keilat. Nauhaohjelma on niistä ehkä vahvin, Sport Club Vantaata edustava Hänninen arvioi.

Hänninen on ollut aiemmin mukana kansainvälisissä Special Olympics -kisoissa, rytmisessä voimistelussa Los Angelesin kesämaailmankisoissa 2015 ja alppihiihdossa Itävallan talvimaailmankisoissa 2017.

Special Olympics on suurin kehitysvammaisten urheilun kansainvälinen järjestö ja sen toiminta on suunnattu kaikille kehitysvammaisille henkilöille. SUDS (Sports Union for Athletes with Down Syndrome), joka organisoi Bochumin voimistelun MM-kilpailut, on urheilujärjestö henkilöille, joilla on downin oireyhtymä.

Hänninen harjoittelee SC Vantaan Uniikit-erityisryhmän kanssa valmentaja Julia Ahosen johdolla. Iso osa harjoittelusta on kuitenkin omatoimista ja tällöin valmennus tulee perhepiiristä. Sagan pikkusisko, itsekin joukkuevoimistelua harrastava Kiia, 13, ohjaa siskoaan yhdessä isänsä kanssa ja on tehnyt kaikki Sagan neljä kisaohjelmaa.

– Lisäksi Saga on katsonut Youtubesta joitain liikkeitä, joita hän on halunnut lisätä ohjelmiinsa, isä Mika Hänninen kertoo.

Hännisten perheessä tavoitteellinen urheileminen kulkee suvussa, ja se on helppo huomata niin Sagan itsensä kuin tarkkaan yksityiskohtia siskonsa ohjelmista hiovan Kiian omistautumisesta MM-kisoihin valmistautumiseen. Mika Hänninen on takavuosien kansallisen kärkitason juoksija, 400 metrin Suomen mestari vuodelta 1988.

Ensimmäistä kertaa down-urheilijoiden voimistelun arvokisoihin osallistuvan Sagan menestysmahdollisuuksia on etukäteen hankala arvioida, mutta Hänniset ovat muun muassa tutustuneet lajin eliittiin kuuluvan espanjalaisvoimistelijan esityksiin Youtuben kautta. Teknisesti Saga ei jää hänestä jälkeen, mutta tempo on espanjalaisella vielä kovempi.

– Luulen, että ehkä voitan. Sama asia kuin Los Angelesissa, pohtii Saga, joka saavutti vuoden 2015 Los Angelesin Special Olympics -kesämaailmankisoissa kultaa nauhasta, hopeaa vanteelta ja pronssia kokonaiskilpailusta.

Lisätiedot kisoistahttps://www.su-ds.org/events/