Palaa lajilistaan

Alppihiihto ja lumilautailu

Alppihiihto ja lumilautailu ovat hauskoja ja vauhdikkaita harraste- ja kilpaurheilulajeja, jotka sopivat kaikille. Yhdellä suksella laskevilla liikuntavammaisilla pystylaskijoilla on apunaan tukisauvat tai he laskevat lajiin suunnitelluilla proteeseilla. Liikuntavammaiset kelkkalaskijat laskevat omien mittojensa mukaan valmistetuilla alppihiihtokelkoilla ja käyttävät tukisauvoja. Näkövammaisilla laskijoilla on apunaan edessä laskeva opaslaskija. Alppihiihto ja lumilautailu ovat myös kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden henkilöiden harraste- ja kilpaurheilulaji.

Näkövammainen laskija ja opas

Alppihiihtolajeissa (pujottelu, suurpujottelu, Super-G ja syöksylasku) liikunta- ja näkövammaiset henkilöt kilpailevat kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM-kilpailuissa sekä euro- ja maailmancupeissa. Liikuntavammaisten lumilautailussa lajeina kansainvälisellä tasolla ovat crossi ja banked slalom.

Alppihiihto ja lumilautailu ovat kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics -lajeja, joissa kilpaillaan pujottelussa, suurpujottelussa ja supersuurpujottelussa. Kehitysvammaisten INAS-laskijoiden lajeina ovat viralliset alppihiihtolajit.

Elinsiirron saaneet laskijat kilpailevat samoissa lajeissa, mutta omissa maailmankisoissa, joissa virallisten lajien ohella yhtenä lajina lasketaan Parallel Slalom -paripujottelu.

Alppihiihto on integroitunut Suomen Hiihtoliittoon ja lumilautailu Suomen Lumilautaliittoon, jotka vastaavat kilpa- ja huippu-urheilusta liikunta- ja näkövammaisten laskijoiden osalta. VAU vastaa kehitysvammaisten Special Olympics- ja INAS-laskijoiden sekä elinsiirron saaneiden laskijoiden toiminnasta sekä on lajiliittojen tukena koko lajin harrastetoiminnassa sekä rekrytointitoiminnassa.

Alppihiihtoon ja lumilautailuun voi tutustua esimerkiksi VAU:n yhdessä eri yhteistyötahiojen kanssa järjestämissä Lumilauantai-tapahtumissa tai varaamalla välineet ja opetuksen suoraan hiihtokeskuksista. Valtakunnallista vammaislaskettelupäivää vietetään vuosittain joissakin Suomen hiihtokeskuksissa.

Ota rohkeasti yhteyttä Hiihtoliittoon, Lumilautaliittoon, VAU:n yhteyshenkilöön, soveltavan alppihiihdon opettajiin tai suoraan hiihtokouluun tai -keskukseen, mikäli haluat tutustua alppihiihtoon!

Suomen Hiihtoliitto: Ski Sport Finland

Suomen Lumilautaliitto: Soveltava lumilautailu

Tätä on soveltava alppihiihto

 

Välinevuokraus

Alppihiihtovälineitä voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta) ja monista hiihtokeskuksista ympäri Suomea.