Palaa lajilistaan

Boccia, bocce ja petanque

Boccia, bocce ja petanque ovat sukulaislajeja. Boccia ja bocce ovat italialaissyntyiset tarkkuuspallopelit, jotka muistuttavat läheisesti petanqueta. Pelaajan tavoitteena on pelata omat pelipallonsa mahdollisimman lähelle maalipalloa. Bocciassa ja boccessa voi pelata palloa heittämällä, potkaisemalla, vierittämällä tai käyttämällä vierityskourua ja avustajaa. Petanquessa palloa vain heitetään.

Boccia

Boccianpelaaja Tommy Niemi

Boccia on yksi liikuntavammaisten henkilöiden suosituimpia harraste- ja kilpaurheilulajeja Suomessa. Laji vaatii hyvää tarkkuutta ja keskittymiskykyä. Bocciassa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla sisäpelissä vaikeavammaisten luokissa paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Lievempivammaisten osalta bocciassa kilpaillaan sisäpelissä PM-kilpailuissa. Suomessa bocciaa pelataan SM-kilpailuissa ja lukuisissa vuosittaisissa paikallisyhdistysten järjestämissä turnauksissa ympäri Suomea. SM-tasolla bocciassa pelataan ulkona ja sisällä henkilökohtaisessa, joukkue- ja parikilpailussa.

Lisätietoa bocciasta kansallisilta lajisivuiltahttp://boccia.nettisivu.org/

Boccian kilpailukalenterihttp://boccia.nettisivu.org/kilpailukalenteri/

Bocce

Bocce

Bocce on kehitysvammaisten henkilöiden harraste- ja kilpailulaji. Boccen pelin kulku ja idea ovat samat kuin bocciassa. Boccen kilpailu- ja sarjatoimintaa ei ole vielä Suomessa aloitettu. Kansainvälisellä tasolla boccea pelataan Special Olympics -kilpailuissa.

Petanque

Petanque

Petanque on boccian sukulaispeli ja laji on suosittu elinsiirtoväen virallisena pelinä. Petanquessa on yksi sarja. Kotimaisella tasolla on SM-kilpailut ja kansainvälisellä tasolla kilpaillaan aina EM-tasolla asti.

Ota rohkeasti yhteyttä VAU:n yhteyshenkilöön tai paikkakuntasi tai lähialueesi yhdistykseen, jos olet kiinnostunut bocciasta, boccesta tai petanquesta!

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi boccian pelaaminen liikunta- ja monitoimisalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Liikuntatilan yhteydessä tulee olla varastotilaa, jossa pelikourua voidaan säilyttää.
  • Kentän merkitsemiseen käytetään lattianvalmistajan suosittelemaa teippiä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta. Teipin väri valitaan niin, että teippi ja lattian väri muodostavat riittävän tummuuskontrastin havainnoinnin helpottamiseksi.
  • Tilassa tulee olla riittävä, tasainen ja häikäisemätön valaistus. Boccia on tarkkuuspeli, jossa pelivälineiden keskinäisen sijainnin hahmottaminen ja pelialueen rajojen näkeminen on tärkeää.
  • Näkövammaisen pelatessa bocciaa kuunteluympäristön esteettömyys on tärkeää. Pelaaja orientoituu ja tekee suorituksen avustajan antaman äänimerkin perusteella.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä

Välinevuokraus

Bocciaan voi ottaa tuntumaa vuokraamalla bocciavälineitä SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).