Palaa lajilistaan

Hiihto

Maastohiihtoa hiihdetään perinteisellä ja vapaalla tyylillä. Liikuntavammaisten hiihto jaetaan pysty- ja kelkkahiihtoon. Pystyhiihtäjien varusteet eivät poikkea tavallisista hiihtovarusteista. Hiihtokelkka sen sijaan räätälöidään aina hiihtäjän mittojen mukaan.

Ampumahiihto on liikuntavammaisten pysty- ja kelkkahiihtolaji sekä näkövammaisten ja elinsiirtourheilijoiden laji. Varusteet ovat samat kuin maastohiihdossa. Ainoana poikkeuksena on, että liikunta- ja näkövammaisilla ampuma-ase ei kulje hiihtäjän mukana, vaan odottaa kilpailijaa suorituspaikalla. Näkövammaiset käyttävät Eko-Aims -asetta.

Maastohiihdossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla liikunta- ja näkövammaisten urheilijoiden osalta paralympialaisissa sekä MM-kilpailuissa ja maailmancupissa. Kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat Special Olympics- sekä INAS-järjestöjen kilpailuissa. Elinsiirron saaneet ja dialyysissä olevat kilpailevat omissa Euroopan kilpailuissa ja maailmankilpailuissa. VAU järjestää maastohiihdon SM-kilpailut kerran vuodessa.

Hiihto on integroitunut Suomen Hiihtoliittoon, joka vastaa hiihdon kilpa- ja huippu-urheilusta. VAU vastaa lajin Special Olympics -toiminnasta sekä kansallisesta ja harrastetoiminnasta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Hiihtoliittoon, Suomen Ampumahiihtoliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut maastohiihdosta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Välinevuokraus

Hiihtokelkkoja voi vuokrata Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta SOLIA:sta.