Palaa lajilistaan

Jalkapallo

Jalkapalloa harrastetaan CP-jalkapallona, kehitysvammaisten jalkapallona sekä sähköpyörätuolijalkapallona. Palloliiton erityisjalkapallon SM-sarjaa pelaavat sekä CP-vammaiset että kehitysvammaiset pelaajat ja myös muut vammaiset samassa sarjassa. Erityisryhmien SM-sarja järjestetään kesäisin kahdessa turnauksessa, joiden lisäksi järjestetään myös muutamia alueellisia turnauksia. Sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjaa pelataan syksy-kevät -sykillä turnauksittain. Näiden lisäksi sokkojalkapallo on kansainvälisesti melko harrastettu laji, mutta Suomessa sen harrastaminen on vähäistä. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry on järjestänyt sokkofutsalvuoroja.

CP-jalkapallo

CP-jalkapalloa

CP-jalkapallo on CP-vammaisten henkilöiden paralympialaji, jota pelataan 7 hengen joukkuein. CP-jalkapallo edellyttää harrastajilta hyvää fyysistä kuntoa ja hyvää koordinaatiokyvyn hallintaa. Pelissä sovelletaan kansainvälisiä jalkapallosääntöjä. CP-jalkapallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Suomessa pelataan eri vammaryhmien yhteistä erityisryhmien SM-sarjaa, josta vastaa Suomen Palloliitto. VAU tekee yhteistyötä Palloliiton kanssa lajin kehittämiseksi ja vastaa lajin kansainvälisestä toiminnasta.

Kehitysvammaisten jalkapallo

Special Olympics -jalkapalloa

Kehitysvammaisten jalkapallo on Special Olympics- ja INAS-laji ja vaatii samoja ominaisuuksia kuin CP-jalkapallokin. Kehitysvammaiset pelaajat pelaavat Palloliiton alaista erityisryhmien SM-sarjaa sekä erillisiä alueellisia turnauksia. Kansainvälisesti kehitysvammaisten jalkapalloa pelataan Special Olympics -kisossa ja INAS:n arvokilpailuissa.

Sähköpyörätuolijalkapallo

Kuva: Risto Nummela

Sähköpyörätuolijalkapallo on sähköpyörätuolia arjessaan käyttäville henkilöille suunnattu laji. Sitä pelataan koripallokentällä neljän hengen joukkuein. Palloa liikutellaan sähköpyörätuolin avulla joko kuljettamalla tai lakaisemalla pyörätuoliin kiinnitettävän puskurin avulla. Suomessa pelataan Palloliiton alaista sähköpyörätuolijalkapallon SM-sarjaa. Kansainvälisesti lajissa järjestetään MM- ja EM-kilpailuja sekä muita turnauksia.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Palloliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, mikäli olet kiinnostunut jalkapallosta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Palloliitto