Palaa lajilistaan

Parajääkiekko

Parajääkiekko (entinen kelkkajääkiekko) soveltuu liikuntavammaisille pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky. Yleisin parajääkiekkoilijan vamma on alaraajan vamma, esimerkiksi amputaatio. Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille jääkiekkoilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojensa vuoksi voi harrastaa jääkiekkoa. Lajia voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.

Parajääkiekon säännöt ovat lähes samat kuin jääkiekossa. Ottelut pelataan tavallisessa jääkiekkokaukalossa. Peliaika on 3 x 15 minuuttia. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kenttäpelaajat ja maalivahti pelaavat peliä kelkassa istuen. Pelaajilla on normaalit jääkiekkovarusteet.

Parajääkiekossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä erilaisissa turnauksissa. Suomessa järjestetään yksittäisiä turnauksia sekä matalan kynnyksen leiritapahtumia.

Parajääkiekkoa pelataan kotimaassa sekajoukkuein, eli miehet ja naiset samoissa joukkueissa. Kansainvälisellä tasolla suomalaispelaajiakin on osallistunut naispelaajille suunnattuihin turnauksiin. Kansainvälisen Paralympiakomitean IPC:n tavoitteena on, että tulevaisuudessa lajin arvokilpailuissa voisi olla myös oma sarjansa naisille.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut kelkkajääkiekosta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Parajääkiekon ohella Suomessa pelataan myös pystypelaajille suunnattuja proteesijääkiekkoa ja Special Hockeyta

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi kelkkajääkiekon pelaaminen jäähallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pelaaja-aitiot sekä jäähyaitiot sijaitsevat kentän tasolla, jolloin pelaajat voivat liukua jäälle itsenäisesti.
  • Aitioiden alueella alusta on sellainen, että se kestää kelkkojen terien kulutuksen, eikä vaurioita kelkkojen teriä.
  • Kaukalo on varustettu kaksilehtisellä pelaaja/huoltoportilla, jonka oviaukon leveys 1500 mm. Tällöin kaksi kelkkaa voi kohdata portilla.
  • Kelkkajääkiekkopelaajien vaihtoaitiossa on kalusteita ja säilytystilaa joukkueiden pelaajien pyörätuoleille ja kelkoille sekä tilaa pyörätuolilla liikkumiseen.
  • Jäähyaitiossa istuvalla on näköyhteys kaukaloon pelaaja- ja toimitsija-aitoista. Kaukalon reuna voidaan tehdä aition leveydeltä läpinäkyvästä muovista.
  • Kulkuväylillä olevat joustavat kumimatot on asennettu kiinteästi niin, että kompastumisvaaraa ei synny.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä

Välinevuokraus

Jääkiekkokelkkoja voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).