Palaa lajin sivulle

Kelkkajääkiekon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Kelkkajääkiekon säännöt ovat lähes samat kuin jääkiekossa. Ottelut pelataan tavallisessa jääkiekkokaukalossa. Peliaika on 3 x 15 minuuttia. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kenttäpelaajat ja maalivahti pelaavat peliä jokaiselle henkilökohtaisesti suunnitellussa kelkassa istuen. Kelkan istuimen alla on luistimen terät.

Pelaajilla on normaalit jääkiekkovarusteet. Jokaisella pelaajalla on kaksi mailaa, joiden toisessa päässä on lapa ja toisessa kelkan liikuttamiseen käytettävät piikit. Maalivahdin varusteet eroavat kenttäpelaajan varusteista lähinnä ulkomuodon suhteen. Suojukset ovat maalivahdilla erilaisia ja suurempia kuin kenttäpelaajalla. Maalivahdin käsineet eroavat kenttäpelaajan käsineistä siten, että maalivahdilla on sekä mailakäsine että kiinniottokäsine. Maalivahdilla on yksi maila, jonka toisessa päässä on kelkan liikuttamiseen käytettävät piikit. Maalit ovat samankokoiset kuin jääkiekossa.

Luokittelu

Pelaajalla on oltava kehon alaosassa ilmeinen ja selvästi havaittava liikuntavamma, minkä seurauksena normaali luistelu ja jääkiekon pelaaminen ei ole mahdollista. Suomessa hyväksytään vammattomat pelaajat mukaan joukkueisiin.

Luokittelun tekee aina lääkäri tai fysioterapeutti, joka on saanut kansainvälisen kelkkajääkiekkoluokittelijan koulutuksen.