Palaa lajilistaan

Koripallo

Koripallossa Suomessa pelattavat vammaisurheilumuodot ovat pyörätuolikoripallo sekä Unified-koripallo.

Pyörätuolikoripallo

Pyörätuolikoripalloa

Pyörätuolikoripallo on vauhdikas ja suosittu liikuntavammaisten harraste- ja kilpaurheilulaji. Maailmalla pyörätuolikoripallo on yksi harrastetuimmista liikuntavammaisten urheilulajeista. Suomessa lajia pelataan tällä hetkellä SM-tasolla.

Pyörätuolikoripallo soveltuu erinomaisesti liikuntavammaisille, joiden käsien toimintakyky on hyvä. Yleisimmät vammaryhmät lajin parissa ovat selkäydinvammaiset ja alaraaja-amputoidut. Kaikki pyörätuolikoripalloilijat eivät käytä pyörätuolia arkiliikkumisessa. Suomessa toiminnassa on mukana muutamia vammattomiakin pelaajia.

Joukkueeseen kuuluu 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa viisi pelaajaa. Otteluissa pelataan neljä 10 minuutin jaksoa. Säännöt ovat muutamia sovellutuksia lukuun ottamatta lähes samat kuin koripallossa.

Pyörätuolikoripallossa käytetään koripalloon erikseen suunniteltua ketterää pelituolia, jonka tulee täyttää kansainväliset, pyörätuolikoripallon sääntöjen määräämät mitat ja ominaisuudet. Pyörätuolit tehdään pelaajille mittojen mukaan niin, että istuma-asento, tasapaino ja liikkuvuus ovat ihanteelliset. Pyörätuolikoripalloharrastuksen voi aloittaa myös tavallisella käyttötuolilla.

Pyörätuolikoripallon harrastustoiminta

Pyörätuolikoripallossa voit valita itsellesi sopivimman harrastamisen tason. Suurin osa Suomessa pyörätuolikoripalloa harrastavista henkilöistä osallistuu myös kilpailutoimintaan, mutta tämä ei ole mikään välttämättömyys. Pyörätuolikoripallo on myös erinomainen harrastus fyysisen ja psyykkisen kunnon sekä sosiaalisten kanssakäymisten ylläpitämiseen.

  • Fyysisenä lajina pyörätuolikoripallo vahvistaa lihaksia. Muun muassa liikkuminen ja siirtymiset helpottuvat.
  • Monipuolisena ja vaativana lajina pyörätuolikoripallo tuo sopivasti haasteita ja tätä kautta onnistumisen kokemuksia.
  • Joukkuepelinä pyörätuolikoripallo antaa mahdollisuuden löytää helposti uusia kavereita ja tarjoaa vertaistukea.

Pyörätuolikoripallon kilpailutoiminta

Pyörätuolikoripallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla mm. paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Euroopassa pyörätuolikoripallon taso on erittäin kova ja toiminta on ammattimaista. Suomessa pyörätuolikoripalloa pelataan muutamissa seuroissa.

Kotimaassa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa. Kansainvälisellä tasolla naisille on omat sarjansa.

Unified-koripallo

Unified-koripalloa

Unified-koripallossa kansainvälisellä tasolla kehitysvammaiset urheilijat ja vammattomat partneripelaajat pelaavat samoissa joukkueissa. Kansallisella tasolla myös muut erityistä tukea tarvitsevat harrastajat voivat pelata Unified-koripallojoukkueissa. Kentällä yhdessä joukkueessa pelaa samaan aikaan kolme urheilijaa ja kaksi partneria. Partnerit eivät saa olla dominoivassa roolissa kenttätapahtumissa. Peliaika otteluissa on 4x8 minuuttia. Unified-koripalloa pelataan tavallisen koripallon säännöillä.

Suomeen Unified-koripallo rantautui Euroopan komission tukeman Special Olympics -nuorisohankkeen voimin 2010 ja tällä hetkellä Unified-koripalloa pelataan Koripalloliiton alaisessa sarjassa viidellä sarjatasolla.

Unified-koripalloa voi pelata miesten ja naisten sekajoukkuein, mutta sekä kotimaassa että kansainvälisellä tasolla on myös omat sarjansa naisille ja miehille.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialuuesi seuraan, Koripalloliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut pyörätuolikoripallosta tai Unified-koripallosta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Koripalloliitto

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolikoripallon pelaaminen palloilusalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pyörätuolikoripallossa on 3–5 m turvaväli korien takana pelialueen päädyissä, jotta pelaaja voi ”ajaa” korin alle pelkäämättä seinään törmäystä. Sivurajojen ulkopuolella on hyvä olla 3–4 m vapaa kulkualue.
  • Tilojen väljyys suorituspaikoilla ja erityisesti oheistiloissa helpottaa joukkueen liikkumista ja toimimista.
  • Eri tasoissa sijaitsevissa tiloissa on hissien ja luiskien suunnittelussa otettu huomioon useiden apuvälineitä käyttävien yhtäaikainen liikkuminen.
  • Pelaajilla on käytössään pelituoli, johon siirrytään ennen peliä. Oheistiloissa on varattu tilaa pyörätuolien säilytykselle, jotta yleiset turvallisuusmääräykset täyttyvät.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä

Välinevuokraus

Pyörätuolikoripallon pelituoleja voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).