Palaa lajilistaan

Lentopallo

Lentopallo on yksi suosituimmista ja perinteisimmistä harraste- ja kilpaurheilulajeista Suomessa. Kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden pelaajien pelaaminen ei poikkea tavallisen lentopallon pelaamisesta.

Istumalentopallo

Istumalentopallo on perinteinen liikuntavammaisten laji. Se soveltuu pelaajille, joilla on hyvä ylävartalon hallinta ja istumatasapaino sekä hyvä käsien toimintakyky. Yleisin istumalentopalloilijan vamma on alaraajan vamma, esimerkiksi amputaatio. Laji soveltuu myös erinomaisesti sellaisille lentopalloilijoille, jotka eivät esimerkiksi polvi- tai muiden urheiluvammojensa vuoksi voi harrastaa lentopalloa. Istumalentopalloa voi Suomessa pelata myös vammaton pelaaja.

Istumalentopallossa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä seurajoukkueille tarkoitetuissa Euro Cup- ja Maailman Cup -turnauksissa. Kansallisella tasolla kilpailuja järjestetään miesten ja naisten SM-sarjoissa, 1-sarjassa ja beach volleyssa. Vuosittain pelataan myös Suomen Cup-, Kotka-turnaus ja veteraanien SM-turnaukset.

Istumalentopalloa pelataan kansainvälisellä tasolla ja SM-tasolla miesten ja naisten sarjoissa. Epävirallisemmissa turnauksissa miehet ja naiset voivat pelata samoissa joukkueissa.

Istumalentopalloa Suomessa koordinoi Suomen Lentopalloliitto.

Kehitysvammaisten lentopallo

Special Olympics -lentopalloa

Kehitysvammaiset pelaajat kilpailevat Special Olympics -kisoissa kehitysvammaisten omissa joukkueissa sekä Unified-joukkueissa, joissa kentällä on mukana kolme vammatonta partneripelaajaa. Special Olympics -kisoissa pelataan myös beach volleyta Unified-joukkuein, jolloin kentällä on joukkueesta kaksi kehitysvammaista pelaajaa ja kaksi vammatonta Unified-partneria.

Elinsiirron saaneiden lentopallo

Elinsiirron saaneet pelaajat kilpailevat omissa kansainvälisissä EM- ja MM-kisoissa sekajoukkueella.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Lentopalloliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut lentopallosta tai istumalentopallosta!

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi lentopallon pelaaminen palloiluhallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
  • Istumalentopalloa voidaan pelata soveltaen sulkapallokentän rajoja.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä