Palaa lajin sivulle

Lentopallon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Liikuntavammaisten istumalentopallon sekä kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden pelaajien lentopallon säännöt eivät poikkea tavallisen lentopallon säännöistä. Erät pelataan 25 pisteeseen, paitsi mahdollinen viides erä 15 pisteeseen. Turnauksissa ottelut voidaan pelata myös kahden erän peleinä tai paras kolmesta systeemillä.

Poikkeuksena lentopallosta istumalentopalloa pelataan lattialla istuen. Pelaajan koskiessa palloon hänen pakaransa tulee olla kosketuksessa lattiaan. Istumalentopallokentän koko (10 x 6 metriä) on lentopallokenttää pienempi. Miesten verkon korkeus on 115 cm ja naisten 105 cm. Lentopallossa joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa kuusi pelaajaa.

Luokittelu

Istumalentopallo

Istumalentopallossa pelaaja luokitellaan toimintakyvyn mukaan kahteen eri luokkaan: vammaiseksi (D) tai minimivammaiseksi (MD) pelaajaksi. Kansainvälisellä tasolla joukkueessa saa olla korkeintaan kaksi minimivammaista, joista yksi saa olla kerrallaan kentällä. Suomen sarjoissa ei ole käytössä luokittelumääräyksiä, joten sarjoihin voivat ilmoittautua myös vammattomat pelaajat.

ParaVolley Europen Development Directorina toimineen Suvi Blechschmidtin teksti istumalentopallon luokittelusta ja sen muutoksista vuodelle 2018 on luettavissa TÄÄLTÄ

Istumalentopallon luokittelija

  • Jarmo Kari, puh. 040 501 7828, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kehitysvammaisten lentopallo

Kehitysvammaisten pelaajien luokittelun tekee psykologi. Myös valmentaja osallistuu luokitteluun.

Elinsiirron saaneiden lentopallo

Elinsiirron saaneiden pelaajien luokittelun tekee lääkäri.

Ladattavat tiedostot