Palaa lajin sivulle

Maalipallon säännöt ja luokittelu

Säännöt

Peliä pelaa kaksi kolmen pelaajan joukkuetta, joilla kummallakin on enintään kolme vaihtopelaajaa. Pelissä käytetään palloa, joka on 1250g painoinen ja siinä on äänilähteenä kulkusia sisällä. Peliaika on 2x12 min tehokasta peliaikaa.

Maalipallokenttä on lentopallokentän kokoinen alue (pituus 18m, leveys 9m), joka on jaettu kuuteen kolmen metrin alueeseen. Maalit sijaitsevat kentän kummassakin päädyssä ja ne ovat 1,3 metriä korkeat ja 9 metriä leveät. Rajat merkitään leveällä teipillä, jonka alle laitetaan naru orientoitumisen helpottamiseksi.

Hyökkäävän joukkueen tarkoituksena on vierittää pallo vastustajan maalilinjan yli, kun taas puolustava joukkue yrittää estää sen. Heitossa pallon on kosketettava lattiaan ennen puolueetonta aluetta (6m), joten palloa heitetään voimalla alakautta keilailun tapaan. Jos pallo lentää ilmassa liian pitkälle niin vastustaja saa rangaistusheiton, jota jää puolustamaan yksin rikkeen tehnyt pelaaja.

Kentällä olevien pelaajien tulee käyttää läpinäkymättömiä silmäsuojia. Puolustaessaan pelaajat heittäytyvät kyljelleen puolustusalueella kädet vartalon jatkeena, jotta saadaan suurempi torjunta-ala. Puolustavan joukkueen pelaaja, joka saa pallon haltuunsa, saa suorittaa heittonsa välittömästi.

Peli perustuu pallon kuulemiseen, joten yleisön on oltava pelin käydessä täysin hiljaa. Valmentajatkin saavat antaa ohjeita pelaajilleen vain pelikatkoilla. Usein kuuleekin tuomareiden sanovan "Quiet please" ennen kuin he viheltävät pelin taas käyntiin.

Luokittelu

Suomen sarjoissa saa pelata myös vammaton urheilija. Kansainvälisissä turnauksissa ja arvokilpailuissa pelaajalla täytyy olla silmälääkärin tekemä näkövammaluokittelu.

Näkövammat luokitellaan kansainvälisesti asteikolla B1 (sokea), B2 (vaikeasti heikkonäköinen) ja B3 (heikkonäköinen). Arvokilpailussa (EM- ja MM-kilpailut sekä paralympialaiset) osa pelaajista joutuu luokittelutarkastukseen, missä kontrolloidaan kotimaassa tehdyt luokittelut.

Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun NKL:n sivuilla