Palaa lajilistaan

Pöytätennis

Pöytätennistä pelaavat liikuntavammaiset pysty- ja pyörätuolipelaajat. Pelaajat luokitellaan toimintakyvyn mukaan. Pöytätennis on myös kehitysvammaisten ja elinsiirron saaneiden pelaajien harraste- ja kilpaurheilulaji. Liikunta- ja kehitysvammaisten sekä elinsiirron saaneiden pelaajien pöytätennissäännöt eivät poikkea tavallisista pöytätenniksen säännöistä.

Pöytätenniksessä liikuntavammaiset kilpailevat kansainvälisellä tasolla henkilökohtaisessa ja avoimessa luokassa (ei paralympialaiset) sekä joukkuekilpailussa paralympialaisissa, MM- ja EM-kilpailuissa sekä monissa rankingturnauksissa. Pöytätennis on kehitysvammaisten henkilöiden Special Olympics- ja INAS-laji. Elinsiirron saaneet ja dialyysissä oleville pelaajille on omat EM- ja MM-kilpailunsa. Pöytätenniksessä järjestetään kerran vuodessa kaikille vammaryhmille avoimet SM-kilpailut.

Vammaispöytätennis on integroitunut Suomen Pöytätennisliittoon, joka vastaa lajin kilpa- ja huippu-urheilusta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Pöytätennisliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut pöytätenniksestä! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Pöytätennisliitto

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pöytätenniksen pelaaminen liikunta- ja monitoimisalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pyörätuolipelaajan pelatessa on huomioitava, että pöydän jalkarakenne ei estä pelaajan pelaamista.
  • Turnauksissa ja leireillä, missä useampi peli on käynnissä yhtä aikaa, lyhyt jälkikaiunta aika, symmetrinen akustiikka ja tasainen äänentoisto mahdollistavat kommunikoinnin ja häiriöttömän pelaamisen kaikille pelaajille.
  • Suuri tila voidaan jakaa ylösnostettavilla väliseinillä kuunteluympäristön parantamiseksi.
  • Pelialueen aitauksia tulee olla riittävästi suurissa saleissa. Tämä helpottaa pallojen keräämistä.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä