Palaa lajin sivulle

Purjehduksen säännöt ja luokittelu

Säännöt

Paralympialaisissa liikunta- ja näkövammaisten purjehduksen lajit ovat 2.4mR- ja Sonar-luokat. 2.4mR-luokassa kilpaillaan yhden hengen köliveneellä, jossa istutaan istuinkaukalossa ja venettä pystyy ohjaamaan ja käsittelemään myös pelkästään käsillä. Sonar-luokka on kolmen hengen miehistöveneluokka, jossa kilpailijat pisteytetään toimintakyvyn mukaan. Tässä luokassa kilpaillaan vammaisten kesken vain kansainvälisissä kilpailuissa. Yleensä arvokilpailuissa purjehditaan yhdeksän starttia kuuden päivän aikana.

Lajin kehitysvammaisten Special Olympics -luokassa kilpaillaan Suomessa vuosittain kahdessa luokassa. Toisessa luokassa kilpaillaan kahden hengen miehistöllä, jossa toinen kilpailija on kehitysvammainen urheilija ja toinen vammaton partneri. Toisessa luokassa veneessä on kahden kehitysvammaisen purjehtijan miehistö, jota ohjaa veneessä mukana oleva valmentaja.

Luokittelu

Liikunta- ja näkövammaisten purjehduksessa noudatetaan lajin kansainvälisiä luokittelusääntöjä.

Ohjeet näkövammaisten urheilijoiden luokitteluun NKL:n sivuilla

Näkövammaisten urheilijoiden luokittelu

  • Näkökeskus Vision ylilääkäri, Marjaniementie 74, Itäkeskus 00930 Helsinki, puh. 09 396 041

Kehitysvammaisten urheilijoiden luokittelu

Kehitysvammaisten Special Olympics -kilpailuissa kilpaillaan Suomessa vuosittain kahdessa luokassa. Toisessa luokassa kilpaillaan kahden hengen miehistöllä, jossa toinen kilpailija on kehitysvammainen urheilija ja toinen vammaton partneri. Toisessa luokassa veneessä on kahden kehitysvammaisen purjehtijan miehistö, jota ohjaa veneessä mukana oleva valmentaja.

Hyödyllisiä linkkejä