Palaa lajilistaan

Pyöräily

Pyöräily on liikunta-, näkö ja kehitysvammaisten sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden harraste- ja kilpaurheilulaji. Virallisia kilpailulajeja pyöräilyssä ovat henkilökohtaiset- ja joukkuekilpailut rata- ja maantiepyöräilyssä, jotka noudattavat täysin pyöräilyn kansainvälisiä sääntöjä. Riippuen henkilön toimintakyvystä pyöräilyssä käytetään tavallista pyörää, kolmipyörää, tandemia tai käsipyörää. Näkövammaiset pyöräilijät polkevat tandempyörää yhdessä pilottipyöräilijän kanssa. Ratapyöräily ajetaan velodromilla pikamatkana. Maantieajossa matkan pituus vaihtelee luokkien mukaan. Naisilla ja miehillä on omat kilpailusarjansa.

Pyöräilyssä liikuntavammaiset ja näkövammaiset urheilijat kilpailevat kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Pyöräily on kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics- ja INAS-laji. Kansallisesta kilpailutoiminnasta vastaa Suomen Pyöräilyunioni. Elinsiirron saaneet ja dialyysissä olevat kilpailevat omissa Euroopan kilpailuissa ja maailmankilpailuissa. 

Pyöräily on integroitunut Suomen Pyöräilyunioniin, joka vastaa pyöräilyn harraste- ja kilpailutoiminnasta Suomessa.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai Suomen Pyöräilyunioniin, jos olet kiinnostunut pyöräilystä! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Pyöräilyunioni

Välinevuokraus

Erilaisia pyöriä voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).