Palaa lajilistaan

Pyörätuolirugby

Pyörätuolirugby on vauhdikas ja fyysinen liikuntavammaisten henkilöiden harraste- ja kilpaurheilulaji. Se on hyvin taktinen kontaktilaji, joka on suunniteltu pyörätuolia käyttäville henkilöille, joilla on rajoituksia myös käsien toimintakyvyssä. Peli on saanut vaikutteita amerikkalaisesta jalkapallosta, rugbysta, koripallosta ja jääkiekosta.

Joukkueeseen voi kuulua 12 pelaajaa. Yhdestä joukkueesta on kentällä yhtä aikaa neljä pelaajaa. Otteluissa pelataan neljä kahdeksan minuutin jaksoa. Pyörätuolirugbyssa käytetään lajiin erikseen suunniteltuja pelaajille henkilökohtaisesti valmistettuja pelituoleja, jotka ovat erilaisia peliroolista riippuen. Pyörätuolirugbyä voivat harrastaa myös ne henkilöt, jotka eivät käytä jokapäiväisessä elämässään pyörätuolia.

Pyörätuolirugbyssa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Kansallisella tasolla pelataan SM-sarjaa.

Pyörätuolirugbyssa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Kansainvälinen kattojärjestö IWRF on tosin käynnistänyt toimintaa, joka tähtää siihen, että tulevaisuudessa naisilla voisi lajin arvokilpailuissa olla oma sarjansa.

Ota rohkeasti yhteyttä VAU:n lajikoordinaattoriin tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut pyörätuolirugbysta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolirugbyn pelaaminen liikuntahallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Maalin takan olevan turva-alueen on 5 m seinään törmäämisen välttämiseksi.
  • Kentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
  • Vaihtopelaajille ja rangaistusaitiolle on varattu tila.
  • Pelaajilla on käytössään pelituoli, joka on tavallista pyörätuolia huomattavasti leveämpi. Leveän pelituolin käyttäminen edellyttää tavallista leveämpiä oviaukkoja ja kulkuväyliä.
  • Oheistiloissa on hyvä varata tilaa joukkueiden pyörätuolien säilytykselle.
  • Eri tasoissa sijaitsevissa tiloissa on hissien, luiskien ja kulkuväylien suunnittelussa otettu huomioon useiden apuvälineitä käyttävien yhtäaikainen liikkuminen.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä

Välinevuokraus

Pelituoleja voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).