Palaa lajilistaan

Ratsastus

Ratsastus on ollut paralympialaji vuodesta 1996 alkaen ja tällä hetkellä se on paralympialaisten lajivalikoimassa liikunta- ja näkövammaisilla urheilijoilla. Paralympialaisissa ratsastetaan kouluratsastus-, joukkue- ja henkilökohtainen kilpailu. Kehitysvammaisten urheilijoiden on mahdollista harrastaa ja kilpailla useimmissa ratsastusmuodoissa omalla tasollaan. Special Olympics -kilpailuja voidaan järjestää kouluratsastuksessa, englantilaisessa ratsastusluokassa, peilikuvaratsastuksessa ja lännenratsastuksen eri lajeissa. Suomessa kilpaillaan lähinnä kouluratsastuksessa ja englantilaisessa ratsastusluokassa.

Ratsastusleirejä ja valmennusta eritasoisille ratsastajille järjestetään Suomessa ympäri vuoden. Lajin kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -kisat järjestetään vuosittain. Lisäksi järjestetään kansallisia kilpailuja, joissa sarjoja on sekä aloittelijoille että kokeneemmille liikunta-, näkö- ja kehitysvammaisille ratsastajille.

Vammaisratsastus on integroitu Suomen Ratsastajainliittoon, joka vastaa ratsastuksen kilpa- ja huippu-urheilusta. VAU vastaa lajin Special Olympics -toiminnasta, kansallisesta toiminnasta sekä harrastetoiminnasta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi talleihin, Ratsastajainliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut ratsastuksesta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Ratsastajainliitto

Hae tukea ratsastustoimintaan!

Lionsklubien Vermo-toimikunta jakaa tukea vammaisratsastukseen.

Lisätiedot ja hakemus

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi vammaisratsastuksen harrastaminen ratsastustallin tiloissa edellyttää seuraavia asioita:

 • Kulkureitit tiloissa ja eri toimintojen välillä ovat turvallisia ja esteettömiä.
 • Tallin tilat ovat selkeät, avarat ja valoisat.
 • Liukuovet karsinoissa helpottavat liikkumista käytävällä, jolloin käytävälle jää kulkutilaa, eivätkä avoinna olevat ovet aiheuta törmäysvaaraa.
 • Varusteet säilytetään niille varatussa tiloissa. Varusteille on varattu säilytyspaikkoja eri sijoituskorkeuksille. Varusteiden säilytyspaikat on merkitty selkeästi ja loogisesti noudattaen karsinajärjestystä.
 • Ratsaille nousua varten on ramppi, joka on sijoitettu maneesiin tai maneesin lähelle rauhalliselle, tasaiselle ja kovapintaiselle alueelle. Suositeltavaa olisi, että ramppeja olisi erikorkuisia ja niitä olisi mahdollista lähestyä molemmista suunnista. Rampin pinta on luistamaton ja suojareunoissa on tummuuskontrasti. Ulkona oleva ramppi puhdistetaan säännöllisesti.
 • Vammaisratsastajan käyttämälle apuvälineelle on suojaisa sijoituspaikka ratsastuksen ajaksi.
 • Maneesin akustiikka mahdollistaa avustajan, ohjelmanlukija ja huutajan äänen kuulumisen ratsastajalle.
 • Maneesissa peilit on sijoitettu niin, että ulkoa tuleva valo ei aiheuta häikäisyä niiden kautta.
 • Maneesin ja kilpailualueen äänentoistolaitteistoon on mahdollista yhdistää induktiosilmukkatoiminto kuulovammaisia varten.
 • Kulkureitit kilpailupaikoilla on erotettu selkeästi. Ratsukot ja hevoset taluttajineen kulkevat eri reittejä kuin jalankulkijat.
 • Kilpailuissa merkitään selvästi katsojille sallitut alueet.
 • Kilpailualueelle, -kansliaan ja maneesin tuomaritiloihin on mahdollista päästä myös apuvälineillä.
 • Kilpailuissa kuulutusten lisäksi informaatio on saatavana myös kirjallisesti. Jos maneesissa ja kilpailuissa käytetään taustamusiikkia, musiikki kytketään pois kuulutusten ajaksi.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä