Palaa lajilistaan

Salibandy

Suosittua salibandyä harrastetaan kehitysvammaisten henkilöiden joukkueissa ja sähköpyörätuolisalibandyjoukkueissa.

Sähköpyörätuolisalibandy

Sähköpyörätuolisalibandy on joukkuepeli, joka muistuttaa tavallista salibandya. Joukkueesta on kentällä samaan aikaan neljä kenttäpelaajaa ja maalivahti. Otteluissa pelataan kaksi 15 minuutin mittaista erää. Virallisesti otteluihin saavat osallistua pelaajat, jotka käyttävät päivittäisessä elämässä jotain liikkumisen apuvälinettä. Pelaaja voi käyttää pelituoliin kiinnitettävää t-stick mailaa, jos käsien toimintakyvyn puutteen vuoksi tavallisen salibandymailan käyttö ei onnistu.

Sähköpyörätuolisalibandyssa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla EM- ja MM-kilpailuissa. Kansallisella tasolla pelataan SM-sarjassa ja Finlandia-sarjassa, joka on toiseksi korkein sarjataso. SM- ja Finlandia-sarjojen toiminnasta vastaa Suomen Salibandyliitto.

Sähköpyörätuolisalibandyssa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.

Kehitysvammaisten salibandy

Special Olympics -salibandya

Kehitysvammaisten henkilöiden salibandy on erittäin suosittu laji. Lajia harrastetaan mm. urheiluseuroissa, yhdistyksissä, asuntoloissa, kouluissa ja työpaikoilla. Laji on sekä harraste- että kilpailulaji. Kilpailutoimintaa kuuluvat mm. jokavuotinen Special Olympics -turnaus sekä alueelliset kilpailutapahtumat.

Salibandy on mukana Special Olympics -talvimaailmankisojen lajiohjelmassa.

Kotimaassa miehet ja naiset pelaavat samoissa joukkueissa.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Salibandyliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöihin, jos olet kiinnostunut salibandysta tai sähköpyörätuolisalibandysta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Salibandyliitto

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi sähköpyörätuolisalibandyn pelaaminen liikuntasalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pelialueen teippaukset tehdään pelialueen rakentamisen yhteydessä. Teippinä käytetään lattiavalmistajan suosittelemaa teippiä lattian vaurioitumisen estämiseksi.
  • Ovet, kulkuväylät ja luiskat on mitoitettu niin, että sähköpyörätuolia käyttävät mahtuvat niistä kulkemaan ja ohittamaan toisensa esteettä.
  • Hissit on mitoitettu niin, että sähköpyörätuolin käyttäjä apuvälineineen (esim. hengityskone) voivat niitä käyttää.
  • Liikuntatilan läheisyydessä on varastotilaa, jossa maalit ja kentän laidat säilytetään.
  • Kentän reunalla tulee olla vapaata tilaa vähintään 2,5 m, jotta pelaajat voivat seurata pelejä kentän laidalla.
  • Hallissa on riittävästi esteettömiä wc-tiloja.
  • Pukuhuoneisiin tulee mahtua pelaajia, avustajia, sähköpyörätuoleja ja muita mahdollisia apuvälineitä.
  • Oheistiloihin on varattu tilaa joukkueiden sähköpyörätuoleille pelituolin käytön ajaksi.
  • Hallissa ja pukuhuoneissa tulee olla riittävästi pistorasioita sähköpyörätuolien ja hengityskoneiden lataamista varten.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä