Palaa lajin sivulle

Soudun säännöt ja luokittelu

Säännöt

Paralympialaisissa noudatetaan Kansainvälisen Soutuliiton sääntöjä (FISA) ja soudussa kilpaillaan miesten ja naisten sekä sekasarjoissa. Veneluokkia on neljä: perämiehellinen nelonen, pariairokaksikko, miesten yksikkö ja naisten yksikkö. Perämiehellisessä nelosessa ja pariairokaksikossa sallitaan sekajoukkueet. Veneet ovat erilaisia, nelosessa on liukuva penkki kiskoilla ja kaksikossa penkki on kiinteä. Yksiköissä penkit tehdään soutajan toimintakyvyn mukaan. Kaikki kilpailumatkat ovat 1000 m. Kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn mukaan. Samassa veneessä voi olla soutajia, joilla on eri vamma.

Soutu ei ole kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji, mutta INAS-lajina sitä kokeiltiin ensimmäistä kertaa Tsekin Liberecin INAS-FID Global Games -kilpailuissa sisäsoutuna soutuergometrillä heinäkuussa 2009. Elinsiirtourheilijat osallistuvat soutuun omissa kansainvälisisssä arvokilpailuissaan sekä yksikkö- että kaksikkoluokissa.

Luokittelu

Kilpailijat luokitellaan toimintakyvyn (liikuntavammaiset), näön (näkövammaiset) tai adaptiivisten taitojen (kehitysvammaiset, INAS-luokittelu) mukaan. Paralympialaisissa samassa veneessä voi olla soutajia, joilla on eri vamma.

Elinsiirron saaneet kilpailevat omissa arvokilpailuissaan ikäryhmissä 18–29, 30–39, 40–49, 50–59, 60–69 ja 70+ ja junioriluokissa 5 vuotta ja alle, 6–8, 9–11, 12–14 ja 15–17 vuotta.