Palaa lajilistaan

Sulkapallo

Sulkapalloa voivat harrastaa niin liikuntavammaiset henkilöt kuin elinsiirron saaneet urheilijatkin. Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa (kaksinpeli) tai kaksi paria (nelinpeli). Nelinpeliä, jossa parin muodostaa mies ja nainen, kutsutaan sekanelinpeliksi. Sulkapallossa on tarkoitus pelata palloa verkon yli vastapuolen rajojen sisälle, siten että vastustaja ei saa palautetuksi palloa takaisin.

Liikuntavammaisten sulkapallo on integroitunut Suomen Sulkapalloliittoon, joka tekee lajin parissa tiivistä yhteistyötä vammaissulkapallon oman järjestön Vammaissulkapallo ry:n kanssa. Kansallisella tasolla pelataan SULKISCUP-kilpailusarjaa sekä Suomen mestaruuskilpailut. Sulkapallo on tuoreehko paralympialaji, jossa järjestetään myös vuosittain MM- ja EM-kilpailuja.

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien urheilussa kansainvälisellä tasolla sulkapallossa kilpaillaan Euroopan ja maailmankilpailuissa. Sulkapallo on myös kehitysvammaisten Special Olympics -laji.

Ota rohkeasti yhteyttä Vammaissulkapallo ry:hyn, Sulkapalloliittoon tai paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, jos olet kiinnostunut sulkapallosta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Vammaissulkapallo ry

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi sulkapallon pelaaminen palloilusalissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pyörätuolipelaaja tarvitsee apua pelikentän rakentamisessa. Verkkotelineiden siirtäminen varastosta pelialueelle ei onnistu pyörätuolista käsin.
  • Vammaissulkapallokentän rajat on teipattu lattiavalmistajan suosittelemalla teipillä, jotta vältytään lattian ja muiden merkintöjen vaurioitumiselta.
  • Oheistiloissa on hyvä varata tilaa pyörätuolien säilytykselle, jotta yleiset turvallisuusmääräykset täyttyvät. Pelaajalla voi olla käytössään pelituoli, johon siirrytään ennen peliä.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä