Palaa lajilistaan

Taitoluistelu

Taitoluistelu on kehitysvammaisten henkilöiden kilpailulaji Special Olympics -kilpailuissa, joissa kilpaillaan yksilö- ja parisarjassa sekä jäätanssissa. Pariluistelussa ja jäätanssissa on unified-sarja, jossa toinen luistelija on kehitysvammainen ja toinen vammaton partneri.

VAU tekee yhteistyötä Suomen Taitoluisteluliiton kanssa, jossa on toteutettu mm. Special Olympics -luistelun kehittämisprojekti.

Kilpailulajina taitoluistelu on vain kehitysvammaisten urheilijoiden Special Olympics -laji, jossa kilpaillaan Suomessa vain yksinluistelussa. Yksinluistelussa on kuusi tasoluokkaa eri taitotasoisille luistelijoille. Kaikilla tasoilla luistellaan sekä pakolliset elementit että vapaaohjelma. Urheilijat kilpailevat myös kansainvälisissä Special Olympics maailmankisoissa, jotka pidetään neljän vuoden välein.

Suomen Taitoluisteluliitto järjestää myös Soveltavan luistelun ohjaajakoulutusta.

Monessa suomalaisessa taitoluisteluseurassa on perheluistelutunteja tai -ryhmiä vasta luistelemaan opetteleville pienille lapsille ja heidän vanhemmilleen.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan tai VAU:n Special Olympics -lajikoordinaattoriin, jos olet kiinnostunut taitoluistelusta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi taitoluistelun harrastaminen edellyttää seuraavia asioita:

  • Kulkuväylillä olevat joustavat kumimatot on asennettu kiinteästi niin, että kompastumisen vaaraa ei synny.
  • Liikuntatilassa on tarkoituksen mukaiset äänentoistolaitteet äänensiirto- ja kuuntelujärjestelmin.
  • Äänentoistolaitteiston säätö- ja käyttömahdollisuudet on sijoitettu niin, että ne ovat esteettömästi käytettävissä.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä