Palaa lajilistaan

Tennis

Tennis on kehitys- ja liikuntavammaisten sekä elinsiirron saaneiden henkilöiden nopeutta, ketteryyttä ja pallosilmää vaativa harraste- ja kilpaurheilulaji. Tennistä voivat pelata myös pyörätuolia käyttävät henkilöt.

Pyörätuolituolitenniksen ainoana poikkeuksena tenniksen sääntöihin on, että pallo saa pompata omalla puolella kenttää kaksi kertaa. Tennistä pelataan kaksin- ja nelinpelinä. Pyörätuolitenniksessä jokaisella pelaajalla on omien mittojen mukaan tehty pelituoli. Pyörätuolitennisharrastuksen voi aloittaa myös tavallisella käyttötuolilla. Pyörätuolitennistä voivat harrastaa myös ne henkilöt, jotka eivät käytä jokapäiväisessä elämässään pyörätuolia.

Pyörätuolitennis

Pyörätuolitenniksessä liikuntavammaiset pelaajat kilpailevat kansainvälisellä tasolla kaksin- ja nelinpelissä paralympialaisissa sekä nelinpelissä MM-kilpailuissa. Lajissa järjestetään kansallisia kilpailuja mahdollisuuksien mukaan.

Kehitysvammaisten tennis

Tennis on myös kehitysvammaisten Special Olympics- ja INAS-laji, jossa järjestetään omia kansainvälisiä kilpailuja.

Elinsiirron saaneiden tennis

Elinsiirron saaneet pelaajat kilpailevat omissa EM- ja MM-kilpailuissaan.

 Elinsiirron saaneiden tennis

Pyörätuolitennis on kansainvälisesti integroitu Kansainväliseen Tennisliittoon (ITF). Suomessa pyörätuolitenniksen toiminnasta vastaa Suomen Tennisliitto (STL). VAU vastaa elinsiirron saaneiden sekä kehitysvammaisten henkilöiden tennistoiminnasta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Tennisliittoon tai VAU:n yhteyshenkilöön, jos olet kiinnostunut tenniksestä! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Tennisliitto

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi pyörätuolitenniksen pelaaminen tennishallissa edellyttää seuraavia asioita:

  • Pelaajilla on käytössään pelituoli, johon siirrytään ennen peliä. Oheistiloissa on tilaa pyörätuolien säilytykselle, jotta yleiset turvallisuusmääräykset täyttyvät.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä