Palaa lajilistaan

Yleisurheilu

Yleisurheilu on perinteinen harraste- ja kilpaurheilulaji, joka jaetaan kenttä- ja ratalajeihin. Vammaisyleisurheilun kenttälajeja ovat kuulantyöntö, kiekonheitto, keihäänheitto, pallonheitto, pituushyppy, kolmiloikka ja korkeushyppy eli kaikki muut yleisurheilun kenttälajit ja pallonheitto, paitsi moukarinheitto ja seiväshyppy. Rata- eli juoksulajeissa ovat mukana kaikki olympiamatkat paitsi estejuoksu. Lisäksi mukana ovat viestimatkat ja kävely.

Pyörätuoliurheilijoilla on juoksua vastaavat kelausmatkat. Kelauksessa käytettävät ratapyörätuolit ja pyörätuoliluokkien heittotuolit sekä erikoisvalmisteiset proteesit räätälöidään jokaiselle urheilijalle henkilökohtaisesti.

Kilpailijat luokitellaan vammaryhmittäin sekä lisäksi liikuntavammaisten osalta toimintakyvyn ja näkövammaisten osalta näkökyvyn mukaan.

Vuonna 2017 valmistui liikunnanohjaajaopiskelija Hannah Lumilan opinnäytetyönä Lapin Ammattikorkeakoululle Opas näkövammaisjuoksuun, joka löytyy täältä.

Näkövammainen kuulantyöntäjä Petteri Peitso

Yleisurheilussa kilpaillaan kansainvälisellä tasolla liikunta- ja näkövammaisten osalta paralympialaisissa sekä MM- ja EM-kilpailuissa. Myös kehitysvammaiset urheilijat olivat mukana jälleen vuoden 2012 paralympialaisissa Lontoossa. Kehitysvammaiset urheilijat kilpailevat kansainvälisissä Special Olympics -kisoissa, INAS-järjestön EM- ja MM-kilpailuissa sekä down-urheilijoiden IAADS-järjestön EM- ja MM-kilpailuissa. Elinsiirron saaneet ja dialyysissä olevat kilpailevat omissa arvokilpailuissaan. Kansallisella tasolla lajissa järjestetään vuosittain vammaisyleisurheilun SM-kilpailut sekä SM-hallikilpailut. Lisäksi monet urheilijat osallistuvat Suomen Urheiluliiton alaisiin kilpailuihin.

Yleisurheilu on integroitunut Suomen Urheiluliittoon, joka vastaa yleisurheilun kilpa- ja huippu-urheilusta. VAU vastaa lajin kansallisesta toiminnasta sekä harrastetoiminnasta.

Ota rohkeasti yhteyttä paikkakuntasi tai lähialueesi seuraan, Suomen Urheiluliittoon tai VAU:n Special Olympics -lajikoordinaattoriin, jos olet kiinnostunut yleisurheilusta! Yhteystiedot löytyvät täältä.

Suomen Urheiluliitto

Elinsiirron saaneiden ja dialyysissä olevien yleisurheiluennätykset ja ohjeet ennätysten ilmoittamiseen löydät täältä.

Esteettömyys

Liikuntatilojen yleisen esteettömyyden lisäksi vammaisyleisurheilun harrastaminen edellyttää seuraavia asioita:

  • Valaistus on säädettävissä.
  • Kuulutuksia ja taustamusiikkia vähennetään näkövammaisten kenttälajien aikana.
  • Näkövammaisten pituus- ja kolmiloikkahyppypaikka on riittävän leveä. Ponnistusalue (1 x 1,22 m) erottuu tummuus- ja tuntokontrastina.
  • Pituushyppypaikan hiekka-alue erottuu tummuuskontrastina ympäristöstä.
  • Juoksuradan nostettavat kaarteet on merkitty niin, ettei niistä aiheudu törmäys- ja putoamisvaaraa.
  • Ratojen pinnoite sopii kelaukseen.
  • Juoksun ja kelauksen kannalta optimaalinen kelausradan kaarre on tasaisella kulmalla kaartuva.
  • Heittolajien suorituspaikalla on heittotuolin ankkurointimahdollisuus tai riittävä määrä levypainoja tuolin tukemiseen.
  • Korkeushypyn vauhdinottoalue ja patja erottuvat toisistaan ja ympäristöstä tummuuskontrastilla.
  • Suorituspaikat ja kulkureitit ovat väljiä ja turvallisia. Kulkureitit on merkitty tummuus- ja tuntokontrastein. Opastus on helppolukuista, ymmärrettävää ja kattavaa.

Lisätietoja urheilulajien esteettömyydestä löytyy Vammaisurheilun esteettömyyssisällöt - sisäliikuntatilat -opinnäytetyöstä

Välinevuokraus

Ratakelaus- ja heittotuoleja voi vuokrata SOLIA:sta (Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta).