Sporttiklubi

Sporttiklubi on vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja nuorten suora väylä VAU:n toimintaan. Sen pääkohderyhmä ovat liikunta-, näkö- ja kehitysvammaiset sekä elinsiirron saaneet lapset ja nuoret. Sporttiklubi on suunnattu alle 20-vuotiaille. Liittyminen on maksutonta. Sporttiklubin jäsenet saavat tietoa liikuntatarjonnasta, lajikokeiluista, tapahtumista ja kisoista. Sporttiklubin infokirje lähetetään sähköpostitse 4 kertaa vuodessa. Sporttiklubilaiset saavat myös Vammaisurheilu & -liikunta -lehden maksutta neljä kertaa vuodessa. Lehden voi tilata eri formaateissa, kuten sähköisenä, painettuna tai Daisy-äänitelehtenä.

Voit liittyä sporttiklubiin tai päivittää yhteystietojasi oheisen linkin kautta. 

LIITY SPORTTIKLUBIN JÄSENEKSI

Ammattilaiset/kuntoutus/opettajat/erityisliikunnanohjaajat jne. Voit tilata sporttiklubikirjeen täältä:  https://www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/uutiskirjeet

Sporttiklubi-Perhepäivä Liikuntamaassa 9.11.2019

Syksyn 2019 suurin Sporttiklubi-tapahtuma on 7.–9.11. Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävä Liikuntamaa. Lauantaina 9.11. Liikuntamaassa vietetään Sporttiklubi-Perhepäivää, jonne sporttiklubilaiset ja heidän perheenjäsenensä pääsevät maksutta ja saavat lisäksi maksuttoman lounaan. Ilmoittautumiset 27.10. mennessä ja lisätiedot TÄÄLTÄ

Lisää liikuntaa!

Yleensä vain osa vammaisen lapsen liikunnantarpeesta täyttyy päiväkodissa, koulussa tai kuntoutuksessa. Näiden lisäksi on hyvä liikkua ja leikkiä kotona, kavereiden kanssa ja liikuntakerhoissa. Nuoren Suomen asiantuntijatyöryhmässä laaditut fyysisen aktiivisuuden suositukset kouluikäisille ovat seuraavat:

  • Kaikkien 7–18-vuotiaiden tulee liikkua vähintään 1–2 tuntia päivässä monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla
  • Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää
  • Ruutuaikaa viihdemedian ääressä saa olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä

Mistä löytyisi sopiva liikuntalaji?

Liikunnan ja urheilun maailma tarjoaa jokaiselle jotakin. Liikuntaa voi harrastaa yksin vain omaksi ilokseen sekä ryhmässä. Sporttiklubin omat lajitapahtumat ja -kokeilut tarjoavat vertaistukea, kaveruutta, omien rajojen testaamista ja ohjaajakoulutuksen kautta myös eväitä uravalintaan. Suomessa on jo iso joukko urheilu- ja liikuntaseuroja, joilla on valmiuksia ja intoa ottaa erityistä tukea tarvitsevia harrastajia mukaan toimintaansa. Näitä toimijoita on kerätty VAU:n Löydä oma seura -palveluun.

Lajileirejä ja jatkopolkuja

Tie Tähtiin ja Special olympics monilajileireillä voi tutustua vammaisille nuorille soveltuviin liikuntamuotoihin ja -lajeihin yhdessä muiden samankaltaisen vamman tai toimintakyvyn omaavien nuorten kanssa. Lisäksi vammaisurheilun lajeissa on myös erillisiä lajileirejä esim. maalipalloleirit. VAU:n lajisivuilta löytyy tietoa lajeista, niiden luokittelusta ja jatkopoluista.

Perheissä liikutaan lasten ehdoilla

Tavoitteena on, että koko perhe liikkuu. Tämän toteuttamiseksi tehdään laajaa yhteistyötä erilaisissa perheverkostoissa yli vammarajojen. Esimerkiksi Lumitapahtumia ovat toteuttamassa mm. Sokeain Lasten Tuki ry ja Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminta.

VAU auttaa myös erilaisten perhetapahtumien järjestelyissä ja tuo niihin mukaan soveltavan liikunnan osaamisen. VAU voi toteuttaa Sporttitorin, jossa kokeillaan vammaisurheilun lajeja, kaikille soveltuvia perhepelejä ja toimintaratoja. Sporttitori voidaan rakentaa sisälle liikuntasaliin tai ulos pihalle. Pelipisteiden lisäksi tapahtumassa voi olla mukana esimerkiksi SOLIA-välinekokeilu, vatsalautapujottelu, motorinen rata ja paikallisten urheiluseurojen tarjonnan esittelyä.

 

Yhteystiedot