Liikunta- ja urheiluverkostot

Suomen Paralympiakomitea

Suomen Invalidien Urheiluliitto ry, Näkövammaisten Keskusliitto ry ja Suomen Kehitysvammaisten Liikunta ja Urheilu ry perustivat Suomen Paralympiayhdistyksen, nykyisen Suomen Paralympiakomitean, vuonna 1994. Suomen Paralympiakomitea toimii Kansainvälisen Paralympiakomitean (IPC) jäsenjärjestönä Suomessa ja vastaa vammaishuippu-urheilun edunvalvonnasta ja kehittämisestä.

Lajiliitot

Useassa lajissa vammaisurheilua kehitetään lajiliiton, VAU:n ja Suomen Paralympiakomitean kolmikantayhteistyönä.
Osa lajiliitoista vastaa lajinsa vammaisurheilusta lähes kokonaan (esimerkiksi judo) ja osa vain esimerkiksi vammaishuippu-urheilun osalta. Osassa lajiliitoista vammaisurheiluun edetään junioritason erityisliikunnan kautta (esimerkiksi jalkapallo) ja toisissa vammaisurheilun yhteistyötä vasta käynnistellään tukemalla seuroja avaamaan ovensa erityisliikkujille (esimerkiksi taekwondo). Vammaisia liikkujia on mukana avantouinnista retkeilyyn ja vuorikiipeilyyn sekä rullaluistelusta saappaanheittoon, biljardiin ja joogaan.

Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo

Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo syntyi vuonna 2012 Suomen Liikunnan ja Urheilun, Nuoren Suomen ja Kuntoliikuntaliiton yhdistymisen tuloksena ja aloitti toimintansa tammikuussa 2013. Valo toimii suomalaisen liikunnan ja urheilun yhdistävänä voimana.

Aluejärjestöt

Suomessa toimii 15 liikunnan ja urheilun aluejärjestöä. VAU toteuttaa aluejärjestöjen kanssa mm. lasten leiritoimintaa ja koulutusta.

Lisäksi VAU tekee viestintäyhteistyötä useiden liikunta- ja kuntoutusalan ammattilaisia palvelevien järjestöjen sekä koululais- ja opiskelijaliikunnan järjestöjen kanssa.