För barn och ungdomar

Knattar och ungdomar

Sporttiklubi är ett nationellt motionsprogram för barn och ungdomar under 20 år. Sporttiklubi håller knattar under 13 år och ungdomar mellan 13 till 19 år i rörelse. Medlemskapet i Sporttiklubi är avgiftsfritt.

Försök

I Sporttiklubi testar man lämpliga motionsformer, hjälpmedel och grenar i klubbar, på evenemang och på läger. För knattar ordnas familjeläger och evenemang och ungdomar erbjuds möjligheter att testa grenar som är lämpliga för den egna handikappgruppen och via detta få aktiv grenträning, rent av på tävlingsnivå.

Treeni

Projektet Treeni är ett program avsett för ungdomar, vars syfte är att få fler ungdomar med i grenarna och att erbjuda möjligheter till aktiv idrottsutövning till och med på tävlingsarenorna. Grenar inom projektet Treeni är goalball, showdown, boccia, rullstolskorgboll och elrullstolsinnebandy.

Tävlingsstämning

I tävlingarna Junior Games kan barn och ungdomar testa sina egna gränser med andra funktionshindrade barn och ungdomar. Tävlingarna Junior Games ordnas två gånger om året: på våren tävlar man i bollgrenar och bowling, i simning och blåspil och på hösten i mångkamp i friidrott och i showdown.

Sporttiskerhot

Lokala sportklubbar för funktionshindrade barn och ungdomar, med låg tröskel för deltagande, finns på cirka 40 olika orter. Verksamheten i dessa klubbar leds ofta av en lokal handikapp- eller stödförening, motionsväsende eller idrottssällskap. VAU understödjer Sporttiskerhot med motionsredskap och instruktörsutbildning.