Kilpailujärjestelmä

Special Olympics -kisat järjestetään niin, että kaikille pyritään takaamaan mahdollisuus tasavertaiseen kilpailuun.

Special Olympics -kisat muodostuvat kahdesta osasta: tasoluokittelusta (englanniksi divisioning) ja kisasta (competition). Tasoluokittelun avulla urheilijat jaetaan tasoluokkiin (divisiooniin) urheilijoiden tai joukkueiden suoritustason, iän ja sukupuolen perusteella. Varsinaisessa kilpailussa urheilijat/joukkueet kilpailevat omissa divisioonissaan, mikä antaa kaikille urheilijoille tasavertaisen mahdollisuuden voittaa. Kaikkien divisioonien kilpailut ovat omia ”finaalejaan”, joissa jaetaan omat mitalit.

Tämä kilpailujärjestelmä on suunniteltu kannustamaan kaikentasoisia urheilijoita tekemään parhaansa ja saamaan hyviä kokemuksia urheilusta.

Tasoluokittelun perusteella urheilijat jaetaan divisiooniin, joissa tulisi olla 3–8 urheilijaa/joukkuetta. Ohjeellisena tavoitteena tasoluokittelussa on, että urheilijoiden tulosten tulisi olla 15 prosentin sisällä toisistaan, jotta heidät voidaan sijoittaa samaan divisioonaan. Samoin samassa divisioonassa kilpailevien urheilijoiden ikähaitarin tulisi olla maksimissaan 15 prosenttia. Tämän vuoksi kaikissa divisioonissa ei ole samaa määrää kilpailijoita.

Esimerkki Special Olympics -kisojen tasoluokittelusta

Miesten 100 metrin juoksu, 28 juoksijaa juoksevat tasoluokittelussa 5 erässä. Nämä erät voidaan jakaa tilastoaikojen perusteella mahdollisimman tasaisiksi, jos tilastoajat ovat saatavilla (ei välttämätöntä). Tasoluokittelutulosten perusteella juoksijoiden ajat laitetaan järjestykseen ja juoksijat luokitellaan eriin siten, että yhden erän juoksijoiden tasoluikittelun tulokset mahtuvat 15 prosentin sisään (noin 2,5 sekuntia). Lisäksi tulee huomioida, että samaan divisioonaan luokiteltavat urheilijat mahtuvat iältään 15 prosentin haarukkaan.