VAU:sta Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian jäsen – maalipallo ja pyörätuolirugby akatemialajeiksi

Maalipalloilija Erkki Miinala

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean valtuuskunta on hyväksynyt Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n jäsenekseen. Konkreettisimmin tämä näkyy siinä, että VAU:n alaiset lajit maalipallo ja pyörätuolirugby liittyivät Urhean akatemialajeiksi.

Urhea on pääkaupunkiseudulla toimiva yhteistyöverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäisharjoittelua, auttaa urheilun ja opiskelun yhdistämisessä sekä helpottaa valmennuksen tukipalveluiden saatavuutta.

Maalipallossa ja pyörätuolirugbyssa akatemiaurheilijoiksi on nimetty maajoukkuerinkiin kuuluvia pelaajia. Urhean urheilijoina he saavat paremmat mahdollisuudet päivittäisharjoittelunsa toteuttamiseen.

– Ihan konkreettisesti lisätään harjoitusmääriä ja harjoittelun laatua, erityisesti oheisharjoittelun osalta. Pyritään siihen, että näiden urheilijoiden arki olisi päivä päivältä parempi, kertoo Paralympiakomitean urheiluakatemiaohjelman koordinaattori Tuomas Törrönen, joka on ollut kuluneen vuoden aikana vahvasti ajamassa vammaisurheilua mukaan urheiluakatemioiden piiriin.

– Tulevaisuudessa muillakin vammaisurheilulajeilla on mahdollisuus ryhtyä yhteistyöhön Urhean kanssa, Törrönen jatkaa.

Maalipallovalmentaja Kevin Collet ja pyörätuolirugbyvalmentaja Valtteri Lehtinen on nimetty Urhean akatemiavalmentajiksi. Akatemiatoiminnan puitteissa molemmissa lajeissa on aloitettu viikoittaiset fysiikkaharjoitukset akatemiaurheilijoille, ja lajien urheilijoiden omatoimisen harjoittelun mahdollisuuksia on kohennettu merkittäväksi. Esimerkiksi maalipallossa akatemiaurheilijat voivat koulupäivän aikana käydä vapaasti harjoittelemassa Keskuspuiston Ammattiopiston Arlan toimipaikan tiloissa Espoossa. Akatemiayhteistyössä vahvasti mukana oleva Keskuspuiston Ammattiopisto onkin myös hakenut Urhean jäsenyyttä.

Suomessa on 21 alueellista urheiluakatemiaa, joista 12:ssa on tällä hetkellä mukana vammaisurheilijoita. Vammaisurheiluspesifeistä lajeista urheiluakatemiatoimintaan on otettu mukaan maalipallon ja pyörätuolirugbyn lisäksi myös boccia, joka toimii Hämeenlinnan alueen Tavastia Urheiluakatemian alaisuudessa yhteistyössä Kiipulan ammattiopiston kanssa.

Lisätiedot:

www.sport.fi/paralympiakomitea/vammaisurheilija-urheiluakatemiassa

www.urhea.fi