Kelkkajääkiekkomaajoukkueen MM-kisapaikka jäi harmillisen lähelle

Seppo JoensuuKuva: Emilia Malin

Suomi kärsi katkeran 1-2-tappion Itävallalle Helsingin Malmilla pelatussa kelkkajääkiekon ratkaisevassa karsintaottelussa pääsystä B-sarjan MM-kilpailuihin. Itävalta nousi lopussa takaa-ajoasemasta voittoon ja vei äärimmäisen tasaisen ottelusarjan voitoin 2-1.

Itävalta nappasi näin paikan Ruotsin Östersundissa maaliskuussa pelattavaan B-sarjan MM-turnaukseen, jossa muut joukkueet ovat Ruotsi, Puola, Slovakia, Iso-Britannia ja Etelä-Korea.

Viikonlopun aikana Malmilla pelattiin tiiviiseen tahtiin kolmen ottelun sarja. Lauantaiaamun avauspelissä Suomi lähti karvaamaan aktiivisesti ja tyrehdyttämään Itävallan pelinrakentelun alkuunsa. Taktiikka ei täysin onnistunut ja Itävalta vei ottelun Martin Pachoiningin maalilla 1-0.

- Toiseen otteluun saatiin taktiikkamuutoksella enemmän tehokkuutta. Pelasimme hieman varovaisemmin, pysyttelimme pelin alla ja ohjasimme yhdellä karvaajalla. Se sai Itävallan turhautumaan, Suomen valmentaja Antti Kangas kertasi.

Suomi voitti lauantai-iltapäivän ottelun Seppo Joensuun maalilla 1-0. Helsingin Karhu-Kissoja edustava Joensuu on kelkkahiihdon paralympiapronssimitalisti vuodelta 1994. Aiemmin tammikuussa Joensuu voitti liikuntavammaisten voimanoston Suomen mestaruuden, joten konkarin laukauksissa riittää voimaa.

Sunnuntaiaamun ratkaisevassa ottelussa Suomi jatkoi siitä, mihin edellispäivänä jäi. Aki Alestalo vei Suomen 1-0-johtoon kolmannen erän alussa. Suomi oli kiinni MM-kisapaikassa, mutta ote herpaantui ja Itävalta pääsi tasoittamaan. Pachoining ratkaisi ottelusarjan vain minuutti ennen varsinaisen peliajan loppua 2-1-maalillaan.

- Viimeiseen reiluun viiteen minuuttiin sattui pari herpaantumista. Kun vastakkain on kaksi näin tasaväkistä joukkuetta, on paremmuus hyvin pienestä kiinni. Ylpeänä sain silti katsoa joukkueen peliä viikonlopun aikana, valmentaja Kangas totesi.

Suomen kelkkajääkiekko on nosteessa ja historiallinen MM-kisapaikka jäi harmillisen lähelle. Niukka tappio on luonnollisesti karvas takaisku, mutta lopulta vain hidaste suomalaisen kelkkajääkiekon matkalla kohti kansainvälistä eliittiä.

- Nostetaan päätä pystyyn ja harjoitellaan lisää. Tämä ei missään nimessä jää ainoaksi tilaisuudeksi, vaan niitä tulee vielä lisää. Tarvitsemme lisää tämänkaltaisia kovia pelejä, joissa on panosta, Kangas sanoi.

Kelkkajääkiekon karsintaottelut pääsystä B-sarjan MM-kilpailuihin, Helsinki 31.1.-1.2.2015