Neljä suomalaisurheilijaa mitaleille elinsiirron saaneiden MM-kilpailujen avauspäivänä

Tomi Palovaara

Suomi keräsi neljän mitalin saldon elinsiirron saaneiden MM-kilpailujen ensimmäisenä kilpailupäivänä Argentiinan Mar del Platassa.

Tamperelainen Tomi Palovaara voitti pronssia viiden kilometrin katujuoksun 18–29-vuotiaiden sarjassa. Lieksalainen Anne Tirronen saavutti niin ikään pronssin katujuoksusta 40–49-vuotiaiden sarjassa. Karkkilalainen Asko Räsänen voitti kultaa petankista yli 70-vuotiaiden sarjassa ja jämsäläinen Joni Jatkonen heitti pronssia petankin 30–39-vuotiaiden sarjassa.

Pitkien kestävyysjuoksumatkojen rasitukset muodostavat terveysriskin elinsiirron saaneelle henkilölle. Niinpä viiden kilometrin katujuoksu on pisin juoksumatka elinsiirron saaneiden arvokilpailuissa. Suomalaisurheilijoista katujuoksuun osallistuivat Tirrosen ja Palovaaran lisäksi espoolainen Lotta Pukkila, joka sijoittui 30–39-vuotiaiden sarjassa neljänneksi.

– Aivan mahtava juoksu! Sopivan viileä sää ja aurinko siivittivät hyvään vauhtiin heti alusta saakka, hehkutti pronssia voittanut Tirronen.

– Juoksu kulki hyvin ja meno oli rentoa, mutta aivan ei vauhti vielä riittänyt kirkkaimmille mitaleille, Palovaara totesi pronssimitalijuoksunsa päätteeksi.

Elinsiirron saaneiden MM-kilpailut, viralliselta nimeltään World Transplant Games, ovat monilajikilpailut. Ensimmäisenä kilpailupäivänä suomalaisurheilijoita osallistui kahteen lajiin: katujuoksuun ja petankkiin.

Elinsiirron saaneiden arvokilpailujen konkari, yli 70-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Asko Räsänen sai petankista kultamitalin mittavan mitalikokoelmansa jatkeeksi. Joni Jatkonen toi Suomen kisapäivän neljännen mitalin voitettuaan pronssia 30–39-sarjassa.

– Oli helppoa pelaamista, kun sai pidettyä ajatukset omassa pelaamisessa, Jatkonen kommentoi.

Suomalaisista petankkikilpailuissa olivat mukana myös espoolainen Esko Sohlo, helsinkiläinen Olavi Rautiainen ja helsinkiläinen Janne Tirronen. He jäivät mitalien ulkopuolelle.

MM-kilpailut jatkuvat viikon loppuun saakka. Suomesta kisoihin osallistuu yhteensä 18 urheilijaa.

Kesällä 2016 elinsiirron saaneiden EM-kilpailut järjestetään Vantaalla.