Markku Artiola kolmanneksi sivuvaunumoottoripyöräilyn SM-sarjassa

Markku Artiola

Kouvolalainen Markku Artiola sijoittui ”purkkiorjansa” Joonas Salun kanssa kolmanneksi sivuvaunumoottoripyöräilyn SM-sarjassa. Sivuvaunumoottoripyöräilyssä kutsutaan purkkiorjaksi sivuvaunussa olevaa kyytiläistä.

Artiola on harrastanut sivuvaunumoottoripyöräilyä 1980-luvun alusta saakka. Vuonna 1988 Artiola halvaantui kilpailussa sattuneessa onnettomuudessa. Ura jatkui silti. Artiola vaihtaa vaihteita ja jarruttaa käsillään, joten menopeli kulkee, vaikka toimintakykyä ei alavartalossa olekaan.

Artiolan ja Salun SM-sarjakausi alkoi erinomaisesti toukokuussa Jurvan Botniaringillä, kun kaksikko sijoittui lauantain sprintissä toiseksi ja voitti sunnuntain kilpailun. Voitto jäi kuitenkin kauden ainoaksi, joten haaveet SM-sarjan voitosta jäivät toteutumatta.

Artiola ja Salu osallistuivat kauden aikana myös Englannin mestaruuskilpailuun (20. sija), joka ajettiin Hollannin Assenissa sekä Saksan mestaruuskilpailuun Hockenheimringillä (keskeytys).

– Kausi päätettiin Virtasalmella yhdeksän sivuvaunun voimalla. Siellä kaikki halukkaat – myös liikuntavammaiset – saavat kokeilla ajamista tai kyydissä olemista aina syksyisin kisakauden loputtua, Artiola kertoi.