Vammaisurheilun aamukahvit käynnistyivät yhdenvertaisuusteemalla

Sähköpyörätuolisalibandyn kansallinen sarjatoiminta on Salibandyliiton alaisuudessa.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea kutsuivat koolle lajiliittojen edustajia ensimmäisille Vammaisurheilun aamukahveille, jotka järjestettiin VAU:n neuvotteluhuoneessa torstaina 4. helmikuuta.

Paikalle saapui järjestävien tahojen lisäksi edustajia yhdeksästä lajiliitosta. Aamukahvien aiheena oli lajiliittojen yhdenvertaisuussuunnitelmien laatiminen. Opetus- ja kulttuuriministeriö edellyttää, että valtionapua saavien järjestöjen on toimitettava yhdenvertaisuussuunnitelma ministeriöön tämän vuoden aikana.

Osa lajiliitoista on jo toimittanut suunnitelman ministeriöön. Toiset ovat vasta käynnistämässä suunnitelman tekoa. Aamukahvien alustajat, Lumilautaliiton Tiina Lindström ja Salibandyliiton Mervi Kilpikoski kertoivat, että prosessi käynnistyi toimi- ja luottamushenkilöille lähetetyllä yhdenvertaisuuskyselyllä.

Lumilautaliitossa huomattiin, että eniten kehittämistä vaativat alueet liittyvät taloudelliseen ja toimintakykyyn liittyvään yhdenvertaisuuteen. Liiton vuoteen 2019 asti ulottuvassa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelmassa valittiin ensimmäisen vuoden kärjeksi vammaislumilautailu. Seuraavaksi tartutaan monikulttuurisuusteemaan.

Lumilautaliiton Lindström suosittelee yhdenvertaisuustyön sisällyttämistä normaaliin toiminnan suunnitteluun.

– Me olimme esimerkiksi mukana toteuttamassa VAU:n Lumisunnuntai-tapahtumaa Oulussa ja laadimme erillisen kehittämishankkeen saadaksemme uusia vammaisharrastajia lajin pariin, Lindström kertoi.

Mervi Kilpikoski kertoi, että Salibandyliitossa työhön rekrytoitiin projektityöntekijä. Suunnitelman käsittely työryhmissä ja hallituksessa on vielä kesken. Selvityksen mukaan erityisryhmille – kuten sähköpyörätuolisalibandy sekä kehitysvammaisten ja kuulovammaisten salibandy – on jo toimintaa. Suurimmat paineet ovat nais- ja tyttösalibandyn kehittämisessä sekä vähävaraisten ja maahanmuuttajien mukaan saamisessa. Työyhteisötasolla mietitään, voidaanko esimerkiksi valiokuntien jäsenvalinnoissa harjoittaa positiivista diskriminaatiota.

– Ja seuraavalla kerralla selvitetään myös harrastajien kokemuksia, ja miten saataisiin erkkapuolen edustajia näihin ryhmiin, Kilpikoski lupasi.

Vammaisurheilun aamukahvit on keskustelusarja, jossa lajiliitot jakavat hyviä käytäntöjä toisilleen. Tavoitteena on vauhdittaa integraation prosesseja. Tunnin vapaamuotoinen keskustelu sisältää kaksi napakkaa lajiesimerkkiä. Seuraavat aamukahvit järjestetään torstaina 3. maaliskuuta aiheena lajiliittojen tukitoimet seuroille. Sitä seuraava kerta on torstaina 7. huhtikuuta aiheena kuntien ja seurojen yhteistyö.

Aineistoa yhdenvertaisuussuunnitelman tekemiseen Sport.fi-sivustolla

Yhdenvertaisuuden arvioinnista Finlex.fi-sivustolla